Samsung wil deel smartphone-productie uitbesteden aan Chinese toeleveranciers

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung is van plan om zijn smartphone-productie in China opnieuw op te drijven. Die ingreep zou het bedrijf moeten helpen in de concurrentie met Chinese rivalen zoals Huawei of Xiaomi. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd.

Volgens de bronnen zou ongeveer 20 procent van de totale smartphone-productie van Samsung volgend jaar in China kunnen gebeuren. Pas vorige maand sloot Samsung zijn laatste Chinese smartphone-fabriek.

Besparing

‘Samsung zou in alle stilte de productie van een aantal smartphone-modellen naar toeleveranciers zoals Wingtech, die buiten China weinig bekendheid genieten, overhevelen,’ zegt Reuters. ‘Samsung zou volgend jaar ongeveer 300 miljoen telefoons produceren. Toeleveranciers zouden mogelijk voor de levering van 60 miljoen exemplaren instaan.’

Partijen zoals Wingtech maken telefoons voor meerdere merken, waaronder ook Huawei, Xiaomi en Oppo. Daardoor verwerven ze schaalvoordelen die hen toelaten de kosten te beperken.

Critici zeggen echter dat Samsung met die strategie de greep over de kwaliteit van zijn producten dreigt te verkiezen. Bovendien zou de outsourcing de eigen productie-expertise ondermijnen. Tenslotte zouden de orders ook de concurrentiekracht kunnen aantasten.

De bestellingen kunnen immers een extra volume garanderen die de onderaannemers zouden toelaten om de kosten voor alle afnemers verder te kunnen verlagen.

De critici wijzen er tevens op dat Samsung zich op dit ogenblik moeilijk een bijkomende kwaliteitscrisis kan veroorloven. De voorbije jaren waren er immers al problemen met brandgevaar en schermdefecten.

‘De marges zijn in de sector zijn echter zo klein dat Samsung nagenoeg verplicht is om zijn rivalen te volgen en op Chinese onderaannemers beroep te doen,’ zeggen experts tegen Reuters. ‘Alleen daardoor kunnen de kosten onder controle blijven.’

Kwaliteit

Volgens het onderzoeksbureau Counterpoint kunnen toeleveranciers zoals Wingtech bij de productie van smartphones voor de lagere marktsegmenten belangrijke kostenbesparingen garanderen. De kosten zouden tussen 10 procent en 15 procent lager liggen dan bij grote merken met eigen Chinese fabrieken. Op sommige onderdelen zou Wintech aan Samsung zelfs een besparing tot 30 procent kunnen opleveren.

Reuters merkt nog op dat Samsung alleen de productie voor de lagere prijscategorieën aan Chinese toeleveranciers uitbesteedt. De voorraden zijn tevens hoofdzakelijk bedoeld voor markten in Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika.

Samsung benadrukt voor alle apparaten dezelfde kwaliteitscontroles en normen te hanteren. Ook andere Zuid-Koreaanse technologiebedrijven, zoals LG Electronics, hebben volgens Reuters al aangegeven de outsourcing naar goedkopere markten te zullen uitbreiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20