Samsung trekt productie smartphones weg uit China

Samsung heeft de deuren van zijn laatste smartphonefabriek in China gesloten. Vietnam en India nemen de productie over.

In september heeft de Zuid-Koreaanse groep zijn laatste smartphonefabriek in China gesloten. De langst dienende werknemers kregen er een geldbonus en enkele exemplaren van de Samsung Galaxy S10 en Note 10. Einde verhaal in China. In 2017 waren er nog 6.000 werknemers aan de slag in China. Dat was toen goed voor jaarlijks 63 miljoen smartphones en 17 procent van de globale Samsung-productie.

Naar Vietnam en India

Tegenwoordig is het epicentrum van de smartphoneproductie verplaatst naar Vietnam. In 2008 en 2013 opende Samsung daar 2 fabrieken die instaan voor 60 procent van de productie, oftewel jaarlijks 150 miljoen smartphones. Binnenkort komt er nog een fabriek bij, want Samsung kondigde aan de grootste smartphonefabriek ter wereld te bouwen in India.

Er zijn verschillende redenen voor de verhuizingen. Ooit was China een grote markt om smartphones te slijten, met 20 procent van het Chinese marktaandeel voor Samsung. Nu gaan Apple en vooral Huawei met het marktaandeel lopen. Lange tijd stemde Samsung de Chinese productie af op de Chinese markt, en dat is met een marktaandeel van 1,1 procent moeilijk geworden.

Loonhandicap

Ook kostenefficiëntie speelt mee. Vroeger stond China bekend als een land waar assemblage goedkoop mogelijk was. Nu zijn de lonen in China dubbel zo hoog als in Vietnam en ettelijke keren hoger dan die van werknemers in India. En dan hebben we het nog niet over de gevolgen van het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten gehad. Getuige daarvan de Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen.

Samsung is niet de enige die zijn productie verplaatst. De smartphoneproductie van LG gaat naar Vietnam, elektronicareus Sony sluit een fabriek in Peking ten voordele van Thailand en actioncamerabedrijf GoPro verscheepte zijn productie van China naar Mexico. Die laatste beweging ging niet zonder slag of stoot. GoPro kampt met productievertragingen en zag zijn winstverwachting slinken.

‘Buitengewone vaardigheden’

Maar niet iedereen kan China simpelweg vaarwel zeggen. Samsung heeft het voordeel dat het verticaal geïntegreerd is, wat betekent dat het zijn eigen onderdelen produceert en zelf smartphones in elkaar steekt. Een concurrent zoals Apple doet dat niet, het sluit contracten met fabrieken die voor hen produceren en assembleren.

Onder impuls van de eerder vermelde handelsoorlog denkt Apple toch al een tijdje eveneens aan verhuizen. Het Amerikaanse technologiebedrijf heeft toeleveranciers naar verluidt gevraagd om 15 tot 30 procent van de Chinese productie naar een ander land over te hevelen.

Meer