Mahdi brengt Dries Van Langenhove weer ter sprake, Van Grieken verdedigt zijn keuze

In de laatste aflevering van Het Conclaaf is de meest in het oog springende anekdote zonder twijfel er eentje van Sammy Mahdi (cd&v) over Dries Van Langenhove (ex-Vlaams Belang-lijsttrekker).

Gehoord: Mahdi vertelt over een ontmoeting tussen hemzelf en Van Langenhove op de Gentse Feesten, jaren geleden.

  • De twee liepen elkaar tegen het lijf, waarbij Van Langenhove tegen Mahdi gezegd zou hebben: “Ik hoop dat jij de eerste persoon bent die sterft bij de eerstvolgende terreuraanslag”.
  • “Dat je zo iemand lijsttrekker maakt terwijl je weet wat hij met zijn clubje doet en op welke manier hij naar de samenleving kijkt. Hoe kan je in godsnaam zo’n keuze maken?”, wil Mahdi van Van Grieken weten.
  • Die laatste twijfelt aan de waarachtigheid van de uitspraak. “Ik weet niets van dat voorval en sta me toe dat ik u niet op uw woord geloof”. “Maar”, zo vervolgt Van Grieken, “ik ga het voor de gemakkelijkheid van het debat aanvaarden. Mocht iemand zeggen ‘ik hoop dat je doodgaat’, dan vind ik dat absoluut niet kunnen.”
  • Van Grieken verdedigt wel zijn keuze destijds, om Van Langenhove op de Vlaams Belang-lijst te zetten. “Ik geloof dat het wel een politiek talent was en nog steeds is.” Mahdi repliceert gevat: “Ook Hitler was een politiek talent”. “U mag Dries Van Langenhove niet vergelijken met een massamoordenaar”, vindt Van Grieken. “Ik reken hem af op de periode waarin hij in onze fractie heeft gezeten en daar kan ik niets op aanmerken”.

Steun vanaf de zijlijn

Ter herinnering: Van Langenhove werd veroordeeld, maar ging in beroep.

  • Dries Van Langenhove werd door de correctionele rechtbank in Gent veroordeeld tot één jaar effectieve gevangenisstraf en 16.000 euro boete wegens het schenden van de racisme- en negationismewet. De rechter achtte hem verantwoordelijk voor het aanzetten tot racisme en haat. Voor een inbreuk op de wapenwet kreeg hij tien maanden cel met uitstel. Tevens werd hij tien jaar uit zijn burgerrechten gezet.
  • Van Langenhove gaf aan direct in beroep te gaan. Vlaams Belang bleef volledig achter hun voormalig kopstuk staan. Volgens Van Grieken was het “een politiek proces”. Verschillende Vlaams Belang-kopstukken noemden justitie corrupt.
  • In de kiescampagne steunt Van Langenhove Vlaams Belang vanaf de zijlijn, en valt vooral op met filmpjes die snel inspelen op de actualiteit, zoals het voorval met Conner Rousseau (Vooruit) in Ninove.
Meer