Dries Van Langenhove en 8 andere Schild & Vrienden voor het gerecht

Dries Van Langenhove en 8 andere leden van vereniging Schild & Vrienden worden door het parket voor de rechter gedaagd. De beschuldigingen luiden inbreuken op de racismewetgeving en er is 1 klacht voor verboden wapendracht.

Van Langenhove en de 8 Schild & Vrienden-leden waren te zien in een veelbesproken Pano-reportage over Schild en Vrienden. Volgens het parket zijn daar verschillende overtredingen tegen de racismewet te zien en daarom worden ze vervolgd.

Pano-reportage

De precieze beschuldigingen jegens Van Langenhove zijn aanzetten tot haat en de verkoop van pepperspray. Voor dat laatste krijgt hij een klacht wegens verboden wapenbezit aan zijn been, pepperspray is namelijk verboden. Anderen worden onder meer verdacht van negationisme.

In de Pano-reportage was te zien hoe er in chatgroepen van de vereniging racistische en antisemitische commentaar gegeven wordt. Van Langenhove riposteerde toen bij journalist Tim Verheyden dat hij geen lid was van de groep en dat hij zelfs geen account voor de app, Discord, heeft. Het parket meent die uitspraken nu te kunnen weerleggen en denkt te bewijzen dat Van Langenhove wel degelijk zulke uitspraken deed.

Parlementaire onschendbaarheid

In principe worden namen van beschuldigden niet vrijgegeven, maar dat Schild & Vrienden-oprichter Van Langenhove betrokken was in het dossier, was al duidelijk. Om hem te vervolgen, moest zijn parlementaire onschendbaarheid namelijk opgeheven worden. Van Langenhove zetelt in het federaal parlement als onafhankelijk lid voor Vlaams Belang.

‘Ik heb niets te verbergen, er staat niets strafbaar in het dossier’, zei Van Langenhove daar drie weken geleden over aan Het Laatste Nieuws. ‘Eindelijk zal ik de kans krijgen om mijn naam en die van velen rond mij te zuiveren in de rechtbank. Hopelijk krijg ik daar – in tegenstelling tot in de media – wel een eerlijke kans.’

Opvallend, onder de 8 beschuldigden zitten ook 5 leden van Vlaams Belang, waaronder een lokale voorzitter, weet De Morgen. Er is ook 1 ex-N-VA-lid betrokken en de oprichter van een site, Make Vlaanderen Great Again.

Lees ook:

Meer