Dries Van Langenhove slaat zeldzame mea culpa over ‘coronabarbecue’, maar verwijt parket ‘leugens’

Het Vlaams Belang laat Dries Van Langenhove een zeldzame mea culpa slaan nadat hij zich liet betrappen op een barbecue waar te veel mensen op aanwezig waren. Van Langenhove kon het wel niet laten om na die excuses meteen het parket te beschuldigen van ‘leugens’.

  • Het jonge Kamerlid Dries Van Langenhove werd donderdag in Gent op heterdaad betrapt op een lockdownbarbecue. Eerst maakte hij stampij over het feit dat in de media het een ‘lockdownfeestje’ genoemd werd, ook al had zijn eigen partijwoordvoerder het ook zo genoemd. Het was ‘een BBQ, geen feestje’, volgens Van Langenhove. Maar even later deed het Vlaams Belang toch iets wat ze zelden doen: excuses laten maken, en één van hun kopstukken door het stof laten gaan.
  • Op een soort bouwwerf, voor de camera’s van VTM, excuseerde Van Langenhove zich zowaar aan de natie. ‘Ik heb een voorbeeldfunctie en had inderdaad naar huis moeten gaan toen bleek dat we met meer dan vier waren op die barbecue.’ Het is maar zelden dat het Belang dergelijke ‘gestes’ doet: meestal gaan ze bij kritiek in een egelstelling, maar deze keer was het duidelijk dat de partijtop niet kon lachen met de inbreuk van Van Langenhove op de regels.
  • Tegelijk opvallend: de betrokkene zelf blijft de polemiek niet schuwen. Als verdediging op het verhaal van het ‘lockdownfeestje’ had hij het zelf systematisch over ‘een BBQ met acht personen’.
  • Dat spreekt het parket in Gent formeel tegen: op het proces-verbaal is sprake van elf aanwezigen. ‘Leugens. We waren met acht en geen man meer‘, zo stelt Van Langenhove daarover in Het Laatste Nieuws. Opvallend, want zo blijft de discussie natuurlijk aanhouden.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20