Saldo op zichtrekening onder 0 laten zakken: hoeveel kost dat?

De grootbank KBC kwam afgelopen week onder vuur te liggen door een advertentie gericht aan de app-gebruikers. Daarin werd de optie belicht om het saldo op de zichtrekening onder 0 te laten zakken. De bank vermeldde daarbij wel niet de kosten, die nochtans fors kunnen oplopen.

Net wanneer veel mensen door de energiecrisis moeite hebben om rond te komen, pakte KBC uit met een advertentie waarin het de budgetfaciliteit in de spotlight zet. Dankzij zo’n faciliteit kan je tot een bepaald bedrag in het rood duiken op je zichtrekening. Alleen gaat die optie wel gepaard met een stevig prijskaartje. KBC hanteert bijvoorbeeld een JKP (jaarlijks kostenpercentage) van 9,39 procent. Je kan tot 750 euro in het rood gaan.

Hoe zit het bij de andere grootbanken?

  • BNP Paribas Fortis: 9,5 procent (voor kredietopeningen ten belope van 250, 625 en 1.250 euro) en 8,5 procent (voor kredietopeningen ten belope van 2.500 euro).
  • ING: 8,5 procent (uiteenlopende kredietopeninigen)
  • Belfius: 9,5 procent (voor kredietopening tot maximaal 1.240 euro)

Nulstellingstermijn

Je bent bij zo’n geoorloofde debetstand behoorlijk vrij om te bepalen hoeveel je maandelijks terugbetaalt. Al zul je doorgaans een minimumbedrag per maand moeten terugbetalen. Daarenboven moet je rekening houden met een nulstellingstermijn. Dat is wettelijk verplicht. De nulstellingstermiijn voor kredietopeningen tot 3.000 euro, wat bij nagenoeg alle geoorloofde debetstanden voor zichtrekeningen het geval is, bedraagt één jaar.

De banken mogen die termijn wel inkorten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Belfius. Voor een geoorloofde debetstand tot 1.240 euro eist de grootbank dat je het kredietbedrag om de drie maanden aanzuivert.

Hoeveel moet je betalen?

Het is niet eenvoudig om één oogopslag te achterhalen hoeveel je de bank verschuldigd bent als je de terugbetaling spreidt in de tijd. Het JKP geeft enkel aan hoeveel je per jaar moet betalen. Je moet dus niet de volledige rente betalen als je het verschuldigde bedrag na bijvoorbeeld drie maanden hebt terugbetaald.

We nemen de budgetfaciliteit van KBC als voorbeeld. Die bank werkt met een JKP van 9,39 procent. Indien je de budgetfaciliteit volledig hebt gebruikt, ben je de bank 750 euro verschuldigd. We schetsen verschillende scenario’s:

  • Je betaalt alles terug na 1 maand: in dat geval betaal je 5,63 euro aan interesten
  • Je spreidt de terugbetaling over 3 maanden: in dat geval betaal je 11,29 euro aan interesten
  • Je spreidt de terugbetaling over 6 maanden: in dat geval betaal je 19,83 euro aan interesten
  • Je spreidt de terugbetaling over 9 maanden: in dat geval betaal je 28,43 euro aan interesten
  • Je spreidt de terugbetaling over 12 maanden: in dat geval betaal je 37,10 euro aan interesten

Zoals je merkt, kunnen de interesten fors oplopen als je de terugbetaling spreidt over een langere periode. Daarom raden we aan om (indien mogelijk) het kredietbedrag zo snel mogelijk terug te betalen. Op die manier kan je al snel enkele tientallen euro’s besparen. Bij grotere kredietbedragen kan de besparing oplopen tot enkele honderden euro’s.

(kg)

Meer