Apple Pay Later gelanceerd in de VS: “Nu kopen, later betalen”

Na Apple Pay zet techgigant Apple zijn opgang in financiële diensten voort door kopen op afbetaling mogelijk te maken, volgens de filosofie “Buy now, pay later”.

Het nieuws: De maker van de iPhone lanceert een nieuwe gelddienst in de VS: Apple Pay Later.

  • Voorlopig kunnen alleen gebruikers die een uitnodiging hebben ontvangen gebruik maken van de dienst, maar Apple belooft de komende maanden meer wereldwijde beschikbaarheid.
  • Apple wordt wel niet meteen een bank: de dienst wordt mogelijk gemaakt met de hulp van twee grote namen uit de traditionele financiële wereld: Mastercard en Goldman Sachs.

De details: met deze nieuwe dienst kunnen gebruikers hun aankopen opsplitsen in vier betalingen over 6 weken, zonder kosten of rente.

  • De te lenen bedragen variëren van 50 tot 1.000 dollar en kunnen worden gebruikt voor online of in-app aankopen op iPhone of iPad bij winkels die Apple Pay accepteren.
  • De leningaanvraag wordt gedaan vanuit de Apple Wallet applicatie. De lener moet het bedrag opgeven dat hij/zij wil verkrijgen en akkoord gaan met de voorwaarden van Apple Pay Later.
  • Apple stelt verder dat “gebruikers zal worden gevraagd een Wallet-debetkaart te koppelen als methode om de lening terug te betalen.
  • Om te helpen voorkomen dat gebruikers meer schulden maken om hun leningen terug te betalen, worden creditcards niet geaccepteerd, zegt het bedrijf.

Genoteerd: Elke leningaanvraag zal worden beoordeeld om “ervoor te zorgen dat de gebruiker in een goede financiële situatie verkeert”, zegt Apple nog.

Uitgezoomd: Apple komt zo op het terrein van spelers als Klarna. Het afgelopen jaar rezen er wel twijfels over het businessmodel van uitgesteld betalen. Ook werd gevreesd voor de negatieve impact ervan op de al hoge schuldgraad van de Amerikaanse gezinnen. Vandaar dat Apple in zijn communicatie erg de nadruk legt op de financiële gezondheid van de betaler.

(evb)

Meer