Saga rond ‘ongewenste’ immuuntesten lijkt voorbij: Belgische staat schikt met producent Zentech voor 6,5 miljoen euro

Het Luikse biotechbedrijf ZenTech heeft de langverwachte schadevergoeding van 6,5 miljoen euro van de Belgische overheid gestort gekregen, meldt de zender LN24. De staat had bij ZenTech snelle immuuntesten besteld die de regering eerst wel en daarna toch niet meer wou hebben.

Het Luikse ZenTech had een serologische test – ook wel immuuntest genoemd – ontwikkeld waarmee snel kan worden nagegaan of iemand antilichamen tegen het coronavirus in het bloed heeft. Een positieve uitslag wil hoogstwaarschijnlijk zeggen dat u Covid-19 gehad heeft en over een vorm van afweer beschikt.

De Belgische staat besliste in april om 3,65 miljoen serologische tests te bestellen, maar trok daarna de bestelling in wegens twijfels over het nut van de testen. ZenTech had evenwel al kosten gemaakt en de eerste leveringen gedaan. Het succesverhaal draaide uit op een fiasco.

In september kwam het tot een minnelijke schikking, waarbij ZenTech voor een bedrag van 6,5 miljoen euro schadeloos zou worden gesteld. Maar omdat het geld ruim een maand later nog altijd niet op de rekening stond, stuurde ZenTech een deurwaarder.

Nu zou de schadeloosstelling toch gestort zijn, weet LN24, waarmee het dossier eindelijk van de baan is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20