Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

‘Succesverhaal’ rond coronatesten ZenTech draait uit op flop: Belgische staat hoeft 3,6 miljoen testen niet meer en betaalt schadesom

Logo Business AM
Coronacrisis

22/09/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 3 min leestijd

Waals minister-president Elio di Rupo (PS) liet zich bij een bedrijfsbezoek aan ZenTech in juni nog testen. - Isopix

Het Luikse biotechbedrijf ZenTech werd enkele maanden geleden de hemel ingeprezen omwille van zijn snelle immuuntesten op corona. De Belgische staat bestelde 3,65 miljoen stuks. Maar de deal ontaardde in ruzie en wordt nu helemaal afgeblazen.

Het Luikse ZenTech had een serologische test – ook wel immuuntest genoemd – ontwikkeld waarmee snel kan worden nagegaan of iemand antilichamen tegen het coronavirus in het bloed heeft. Een positieve uitslag wil hoogstwaarschijnlijk zeggen dat u Covid-19 gehad heeft en over een vorm van afweer beschikt.

De Belgische staat besliste in april om 3,65 miljoen serologische tests te bestellen. Maar ZenTech werd voor de eerste leveringen van ruim 1 miljoen tests niet meteen betaald en vond dat de overheid de contractuele voorwaarden niet naleefde. Het bedrijf trok naar de rechter in kort geding. Die verplichtte de staat binnen de vijf dagen het contract na te komen. Zoniet moest ze per dag vertraging 10.000 euro betalen.

Verdwijnende antilichamen

ZenTech vermoedt dat de niet-betalingen te maken hebben met een gewijzigde visie op het nut van serologische testen en verwijst naar de uitspraken van Philippe De Backer (Open Vld), bevoegd voor coronagerelateerde bestellingen, begin juli. Toen bleek dat de minister de bestelling wilde herzien. Recente analyses wezen uit dat antilichamen na enkele maanden verdwenen, wat de testen minder nuttig maken voor het beleid.

De Belgische staat en ZenTech hebben nu een akkoord bereikt, zo heeft De Backer verklaard in de Kamer. De tests zullen niet worden gebruikt en de overheid voorziet dat de kosten van ZenTech zullen worden terugbetaald. De minister gaf aan dat de tests ‘een te lage gevoeligheid’ vertoonden.

Schadevergoeding van 6,5 miljoen?

Wel zal de overheid de kosten terugbetalen. Om hoeveel geld het gaat, preciseerde de minister niet. De hele bestelling wordt op ongeveer 23 miljoen euro ingeschat. Volgens Le Soir hebben de partijen een schadevergoeding ter waarde van 6,5 miljoen euro afgesproken.

Maar wat nu met de 3,65 miljoen serologische testen? Die kan ZenTech sinds deze week vrij verkopen op de Belgische markt, zo blijkt uit een koninklijk besluit.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks