Flop rond immuuntesten blijft Belgische staat achtervolgen: ZenTech stuurt deurwaarder

Het Luikse biotechbedrijf ZenTech wacht nog steeds op een schadevergoeding van 6,5 miljoen euro van de Belgische overheid. Alles draait om snelle immuuntesten die de regering eerst wel, daarna toch niet wou bestellen.

ZenTech heeft serologische of immuuntesten ontwikkeld waarmee snel kan nagegaan worden of iemand antilichamen tegen het coronavirus in het bloed heeft.  Een positieve uitslag betekent wellicht dat u Covid-19 gehad heeft en over een vorm van afweer beschikt. De Belgische staat besliste in april om 3.650.000 exemplaren te bestellen.

Omdat de eerste leveringen van de test niet meteen betaald werden, trok ZenTech naar de rechter in kort geding. Die verplichtte de staat binnen de vijf dagen het contract na te komen, anders moest ze per dag vertraging 10.000 euro betalen. Achter de schermen speelde mee dat toenmalig bevoegd minister Philippe De Backer (Open Vld) de bestelling wilde herzien. Analyses hadden namelijk uitgewezen dat antilichamen na enkele maanden verdwijnen, waardoor de testen minder nuttig zijn voor het coronabeleid.

Minnelijke schikking

Eind september raakte bekend dat de Belgische staat en ZenTech een akkoord bereikt hadden. De Backer en toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block stelden een minnelijke schikking met een schadeloosstelling van 6,5 miljoen euro voor. ‘Maar die schikkingsovereenkomst is nog niet ondertekend of uitgevoerd door de Belgische staat, ondanks akkoord van de Inspectie van Financiën en de federale minister van Begroting’, laat ZenTech weten aan Belga.

Het bedrijf heeft ook Frank Vandenbroucke (sp.a/Vooruit) – de nieuwe minister van Volksgezondheid – aangeschreven, maar kreeg geen antwoord en gaat dus een deurwaarder sturen naar de overheid. ‘Geconfronteerd met deze nieuwe ernstige tekortkoming van de staat, heeft ZenTech beslist om het vonnis van 8 september te laten betekenen’, klinkt het.

Meer