’s Werelds grootste cryptobeurs vraagt actief licentie aan in Duitsland

Cryptobeurs Binance is aan het onderhandelen met Duitse toezichthouders om officieel toelating voor z’n cryptodiensten te krijgen in de economische motor van Europa. Dat zei CEO en oprichter Changpeng “CZ” Zhao.

Binance is compliance-personeel aan het werven voor zijn team in Duitsland. Het bedrijf hoopt daar namelijk een licentie te oogsten, zei “CZ” vandaag op het OMR Festival in Hamburg. “Ons team is zeker in gesprek met de regelgevers hier”, wierp de bestuursvoorzitter op.

Binance’s keuze voor Duitsland is niet willekeurig. Zo zijn Duitse beleggers erg enthousiast over het adopteren van crypto. Uit een rapport van KuCoin uit maart bleek dat 44 procent van de Duitsers geïnteresseerd is om in cryptomunten te investeren, en 37 procent van de Duitse cryptobeleggers al meer dan een jaar cryptomunten in zijn portefeuille aanhoudt.

Parijs

Begin mei liet Binance nog weten op succesvolle wijze een gelijkaardige procedure te hebben afgerond in Frankrijk. Na zo’n 18 maanden te onderhandelen met Franse regelgevers kreeg de exchange daarmee voor het eerst een voet tussen de deur in Europa. In maart verwierf de cryptobeurs overigens nog een vergelijkbare licentie in Dubai.

CZ kondigde na het Franse nieuws aan dat Binance van de Franse hoofdstad Parijs zijn Europese hoofdzetel zal maken. Daarvoor wil Binance een bestaand kantoor in Parijs met 50 werknemers fors uitbreiden en zeker 250 mensen aanwerven. CZ meent dat Frankrijk een uitstekende residentie is voor het bedrijf vanwege de grootte van het land en de “pro-business mentaliteit” die binnen de cultuur van onze zuiderburen zou heersen.

Financiële waakhonden

Vorig jaar lag de grootste crypto exchange ter wereld onder het vergrootglas van financiële toezichthouders in onder meer het VK, Duitsland, Japan en Hongkong. Bezorgdheid over lakse consumentenbescherming en witwaspraktijken lagen toen aan nogal wat repressieve maatregelen ten grondslag. Zo beval de Britse financiële waakhond FCA het filiaal van Binance in het Verenigd Koninkrijk eventjes alle financiële activiteiten met traditionele valuta’s in het land stop te zetten.

Dat Binance nu actief op zoek gaat om in verschillende landen een licentie te verwerven, lijkt aan te tonen dat het bedrijf geleerd heeft uit de kritiek van regelgevers waarmee het in 2021 overladen werd.

(fjc)

Meer