Ryanair wil 84 Belgische personeelsleden op straat zetten

Vliegtuigmaatschappij Ryanair heeft plannen om 84 personeelsleden die in België gebaseerd zijn, af te danken. Dat vernam persagentschap Belga bij de christelijke vakbond.

Het gaat concreet om 44 piloten en 40 stewards en stewardessen met standplaats in België. Om hun ontslag af te handelen, zal de wet-Renault geactiveerd worden. Daarmee start er een verplichte informatie- en consultatieronde op. In juni zag Ryanair het totale aantal vervoerde passagiers met 97 procent teruglopen.

De plannen om mensen te ontslaan, zijn niet nieuw. Al begin mei maakte topman Michael O’Leary wereldkundig dat Ryanair wereldwijd afscheid zou moeten nemen van 3.000 piloten en cabinemedewerkers. Hij voorspelde ook dat het zeker nog tot de zomer van 2022 zou duren voordat de passagiersstromen weer op het niveau van voor de crisis zouden zijn.

Loonsverlaging

In de weken nadien kwam er beetje per beetje informatie naar buiten over de gevolgen voor de Belgische activiteiten. Het stond buiten kijf dat er jobs verloren zouden gaan op de luchthavens van Zaventem en Charleroi. Eind mei maakte de christelijke vakbond CNE bekend dat de lagekostenmaatschappij 30 leden van het cabinepersoneel en circa 40 piloten wou ontslaan.

Tegelijkertijd toonde CEO Michael O’Leary zich bereid om het aantal banen tot een minimum te beperken als er een akkoord over loonsverlaging kwam met de vakbonden. Die deal is er nog niet. In het Verenigd Koninkrijk lukte dat wel, want de Britse piloten hebben ingestemd met een loonsverlaging van 20 procent om ontslagen te voorkomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20