Ryanair vervoerde 97 procent minder passagiers in juni

Ryanair rapporteerde een daling van 97 procent in het aantal vervoerde passagiers in juni, tegenover dezelfde periode vorig jaar. Europa’s grootste lagekostenmaatschappij vervoerde slechts 400.000 reizigers vorige maand, tegenover 14,2 miljoen in juni 2019.

De luchtvaartmaatschappij voerde dan ook ‘slechts’ 2.800 vluchten uit vorige maand. Er stonden er oorspronkelijk 79.600 geprogrammeerd. 

Ook Wizzair, de grootste budgetmaatschappij in Centraal- en Oost-Europa, maakte bekend dat zijn passagiersaantallen jaar-op-jaar 86 procent gedaald waren in juni.

Beperkt herstel

Deze week begint Ryanair weer te vliegen op 90 procent van zijn normale lijnroutes. Door de beperkte vraag voert Ryanair wel maar 40 procent van het aantal vluchten uit dan normaal is voor de maand juli.

De vraag blijft relatief laag omdat op wereldschaal lang nog niet alle grenzen opnieuw open zijn. Maar ook omdat in veel Europese landen een intens debat wordt gevoerd over of mensen verre buitenlandvakanties moeten doen deze zomer. De vrees bestaat dat daardoor nieuwe gevallen van Covid-19 in het thuisland kunnen worden geïmporteerd. 

Op langere termijn vragen milieu-activisten en groene politici zich af of het lagekostenmodel voor luchtvaartmaatschappijen nog een plaats heeft in een Europese samenleving post-corona. 

Ontslagen

Ryanair zelf waarschuwt dat het twee tot drie jaar kan duren voordat de passagiersaantallen van de luchtvaartmaatschappij weer op het normale niveau zijn.

Ook gisteren zei Ryanair in een verklaring dat het een overeenkomst heeft bereikt voor vier jaar, met een Britse pilotenvakbond. Volgens de overeenkomst hebben de Britse piloten van Ryanair ingestemd met een door de luchtvaartmaatschappij voorgestelde loonsverlaging van 20 procent om ontslagen te voorkomen.

Ryanair is van plan om 3.000 werknemers te ontslaan om de crisis aan te pakken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20