In Amerika is Ruth Bader Ginsburg vrijdag op 87-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Ze was sinds 1993 opperrechter aan het Amerikaanse Hooggerechtshof.
Ginsburg was een van de bekendste rechters van het Hof. Ze stond bekend om haar progressieve standpunten inzake vrouwenrechten en minderheden. Ze was erg populair onder progressieve krachten, die vaak naar haar verwezen als ‘RBG’.
Ruth Bader Ginsburg was de voorbije maanden een aantal maal in het ziekenhuis opgenomen, maar haar overlijden komt toch nog als een verrassing.
Hooggerechtshof speelt een cruciale rol in de Amerikaanse politiek
Het Hooggerechtshof speelt een cruciale rol in de Amerikaanse politiek. De invloed die deze rechters op de Amerikaanse maatschappij hebben kan niet worden onderschat. Ze nemen de finale beslissing in zowat alle hete hangijzers, gaande van wapencontrole over euthanasie tot abortus, de sociale zekerheid of het homohuwelijk.
De benoeming van opperrechters is een van belangrijkste beslissingen die een president in zijn ambtstermijn maakt. De gevolgen strekken veel verder dan de ambtstermijn van een president. Ze kunnen gehele generaties beïnvloeden, want de leden van het Hooggerechtshof worden voor het leven benoemd. Rechters hebben dan ook de neiging in het Hooggerechtshof te blijven zetelen tot een president van hun strekking aan de macht is alvorens er mee op te houden.
Na de recente benoemingen van Neil Gorsuch (2017) en Brett Kavanaugh (2018) mag Trump theoretisch al zijn derde rechter aanduiden. De meeste presidenten raken niet verder dan twee benoemingen en dat dan nog meestal over de periode van twee ambtstermijnen.
De negenkoppige hoogste rechtbank van het land kende voor het overlijden van Ginsburg al een 5/4 conservatieve meerderheid. Indien Trump er voor het einde van zijn ambtstermijn in slaagt nog een conservatieve rechter te benoemen, zou de balans 6/3 overhevelen in het voordeel van de conservatieven. Vermits ze voor het leven worden benoemd zou dat de conservatieven decennialang een voordeel kunnen geven.
Republikeinen willen per direct een vervanger aanduiden
Verwacht mag worden dat de Democraten alles in het werk zullen stellen om de benoeming van een nieuwe opperrechter uit te stellen tot na de verkiezingen. Vermits het de Amerikaanse Senaat is die daarover de finale beslissing neemt is het maar de vraag of ze daarin zullen slagen. De Senaat is namelijk in handen van de Republikeinen.
Amper twee uur nadat Ginsburgs overlijden bekendraakte, liet Senaatsvoorzitter Mitch McConnell al weten dat de Senaat een van Trumps kandidaten zou benoemen om in haar vervanging te voorzien. In 2016 deed zich nochtans dezelfde situatie voor na het overlijden van opperrechter Antonin Scalia. De Republikeinen weigerden toen om een door president Obama voorgestelde kandidaat aan een hoorzitting te onderwerpen.