Russische olieproducent Gazprom Neft ziet mogelijkheden in cryptomining

Het Russische energieconcern Gazprom is op één van zijn sites in Siberië gestart de productie van elektriciteit voor de ontginning van cryptomunten. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bevestigd. Gazprom Neft, de oliedivisie van het Russische concern, gebruikt gas uit een olieveld in de regio Khanty-Mansiysk – in het noordwesten van Siberië – voor de opwekking van elektriciteit die voor de winning van cryptomunten moet worden ingezet.

De ontginning van cryptomunten vereist immers de inzet van grote hoeveelheden elektriciteit. De Britse omroep BBC gaf drie jaar geleden al te kennen dat Siberië zich tot een belangrijk centrum voor cryptomining zou kunnen ontginnen.

Samenwerking

Gazprom Neft, de derde grootste olieproducent van Rusland, benadrukt niet van plan te zijn om zelf cryptomunten – zoals bitcoin, litecoin of ethereum – te winnen. ‘Wel is het bedrijf bereid om zijn energiebronnen met de ontginners van cryptomunten te delen,’ benadrukt Alexander Kalmykov, hoofd van het Blockchain Technology Center bij Gazprom Neft. 

Gazprom Neft gelooft dat de ontginners van cryptomunten mogelijk een interessant afnemer zouden kunnen worden van de elektriciteit die het bedrijf bij de olieproductie uit de verwerking van het bijhorende gas kan genereren.

‘Deze elektriciteit kan onder meer datacenters bevoorraden,’ verduidelijkt Kalmykov. ‘Dat kan een oplossing bieden voor onze activiteiten in Siberië en de Noordpool, waar het transport van gas dat bij de oliewinning vrijkomt, niet op een andere manier rendabel kan worden gemaakt.’

Verbranding

Bij de petroleumproductie komen gassen vrij. Dit product heeft meestal geen enkel nut en werd in het verleden in de atmosfeer verbrand. Die activiteit heeft echter een kost en weegt bovendien op de ecologische voetafdruk van het bedrijf. Wanneer het gas daarentegen voor de opwekking van elektriciteit wordt gebruikt, zou echter een productief alternatief kunnen worden geboden.

Ontginners van cryptomunten kunnen op de sites van de olieproducenten dan ook grote volumes elektriciteit tegen bijzonder goedkope prijzen vinden. De samenwerking levert volgens Gazprom Neft dan ook aan beide partijen voordelen op.

Gazprom Neft heeft in de loop van vorig jaar op één van zijn olievelden in Siberië al een beperkt experiment met crytomining uitgevoerd in samenwerking met het Russische bedrijf Vekus, een fabrikant van computerhardware. Ook daar werd het gas gebruikt voor de opwekking aan elektriciteit, die onder de normale marktprijs aan Vekus werd verkocht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20