Venezuela geeft eigen cryptomunt een zetje

Vliegtuigmaatschappijen die op het Venezolaanse Caracas vliegen, moeten vanaf nu hun brandstof in de cryptomunt ‘petro’ betalen. Dat heeft president Nicolas Maduro beslist in een poging om de munt populairder te maken.

De Venezolaanse president deed de aankondiging tijdens zijn jaarlijkse toespraak voor de Nationale Grondwettelijke Vergadering. Dat is de instelling die Maduro zelf opgericht heeft om het wettelijke parlement, dat in handen is van de oppositie, buitenspel te zetten.

Controversiële munt

Hoewel de Verenigde Staten de petro verboden hebben, zet Maduro toch door met zijn controversiële cryptomunt. Die zag het levenslicht in 2018 als antwoord op de Amerikaanse sancties tegen Venezuela. De Venezolaanse president wil zijn cryptomunt zien uitgroeien tot een wijdverspreid betaalmiddel onder de bevolking.

Alleen weten de Venezolanen helemaal niet hoe ze de munt moeten gebruiken. Dat is problematisch, ook al omdat er nieuwe wetgeving rond staatsdocumenten in voege treedt. Voortaan moeten Venezolaanse burgers de aanmaakkosten voor paspoorten of identiteitskaarten bijvoorbeeld in petro betalen.

Massaal omruilen

In december deelde Maduro ook al bonussen in petro uit aan ambtenaren en gepensioneerden. Dat was nog een poging om de bevolking met de cryptomunt te doen betalen. Maar experts wijzen erop dat de petro’s vaak ingeruild worden voor Venezolaanse bolivarmunten, en daarna voor andere – veiligere – valuta, zoals de Amerikaanse dollars.

Dan maar vliegtuigmaatschappijen, moet Maduro gedacht hebben. De Maiquetia Caracas Airport wordt nog steeds internationaal bediend door Air France, het Spaanse Iberia, het Portugese TAP, Air Europa en Copa (Panama). Verder zijn er ook nog lokale luchtvaartmaatschappijen, maar geen enkele biedt rechtstreekse vluchten naar de Verenigde Staten aan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20