Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 06 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

4 redenen waarom de Russische economie blijft groeien ondanks westerse sancties

Logo Business AM
Economie

14/02/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

De Russische economie is het voorbije jaar met 2,3% gegroeid. Dat is een indrukwekkend percentage in vergelijking met een jaar eerder toen een groei van 1,6% werd opgemeten. De cijfers werden vorige week vrijgegeven door het statistiekbureau Rosstat, dat deel uitmaakt van het Ministerie van Economie.

Sommige economen vrezen dat Rusland zijn cijfers manipuleert. De economie zou vorig jaar zijn snelste groei hebben laten optekenen sinds 2012. En dat alles ondanks de veelvuldige geopolitieke spanningen en de westerse sancties.

Hoewel sommigen de cijfers dus onbetrouwbaar achten lijdt het geen twijfel  dat de Russische economie wel degelijk groeit.

4 zaken liggen aan de basis van die groei

1. Een explosieve groei van consumentenkredieten

De grootste groei werd opgemeten in de financiële en verzekeringssector (6,3%). Steeds meer Russen kopen zaken op krediet. Ook het aantal hypotheken nam met een kolossale 25% toe. Dat is vooral te danken aan de lagerentepolitiek van de Russische centrale bank. Maar tegelijkertijd is er ook slecht nieuws. Het reële inkomen van de Rus daalde voor het vijfde jaar op rij. Maar eerder dan hun uitgaven te beperken  koopt de doorsnee Rus nu dus op krediet, wat in de toekomst tot bubbels kan leiden. De centrale bank begon eind vorig jaar de voorwaarden om te lenen dan ook al te verstrengen.

2. De Wereldbeker Voetbal

De Wereldbeker Voetbal, die vorig jaar in Rusland plaatsvond, heeft het bbp van het land een niet onbelangrijke duw van 0,4% bezorgd. De horecasector kon zo een groei van6,1% laten optekenen en werd zo de op één na best presterende sector van de Russische economie.

België nationaal voetbalteam

Clive Rose/Getty Images

3. Dure olie

De prijs van Ruslands belangrijkste exportproduct olie steeg in 2018 tot 70 dollar per vat, vergeleken met 54 dollar in 2017, een stijging van 30%. Rusland heeft ook een gedeelte van de oliehandel die Iran heeft moeten opgeven vanwege de Amerikaanse sancties kunnen overnemen.

4. Een goedkope roebel

Tel daarbij de instorting van de Russische roebel die 20% van zijn waarde moest inleveren en de Russische olie-exporteurs, die in dollar worden betaald, maar lokaal in roebel betalen deden gouden zaken.

Manipuleert Rusland zijn economische groei?

De groeiprognose is de voorbije maanden door het Ministerie van Economie een aantal keer naar boven bijgesteld. Toch blijft er twijfel heersen over de 2,3% groei, omdat niemand echt kan zeggen waar die vandaan komt. zo werd de groei in de bouwsector bijgesteld  van 0,5% tot een astronomische 5,3%, maar veel uitleg werd daarbij niet gegeven. Kirill Tremasov, een voormalig medewerker van het ministerie van Economie, noemde de nieuwe gegevens dan ook ‘waardeloos’.

De algemene conclusie is dat de Russische economie wel degelijk groeit, maar niet in de mate die het ministerie beweert. Volgens Vladimir Osakovsky, de hoofdeconoom van Bank of America Merrill Lynch in Rusland, zullen de speciale maatregelen en voorwaarden die in 2018 de Russische economie voortstuwden niet jaar na jaar kunnen worden herhaald. Toch moet het Westen vaststellen dat de economische sancties afgekondigd in de nasleep van de Russische annexatie van de Krim niet werken.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks