Europa praat en praat en praat: nieuwe sancties tegen Putin, haalt dat iets uit?

Vandaag vergaderen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU om het over sancties tegen Syrië en natuurlijk Rusland te hebben. Tegen Rusland lopen al vier jaar tuchtmaatregelen, de Belgische eerste minister Charles Michel (MR) stelde die in januari nog in vraag. Want haalt dat allemaal veel uit? De huidige olieprijs zet Putin alvast in een zetel…

In Luxemburg komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vandaag bijeen om te bekijken hoe ze Rusland en Syrië verder aanpakken. Specifiek moet bekeken worden of ze de sancties tegen Rusland verder verlengen of zelfs verstrengen.

Want natuurlijk speelt het huidige conflict met Syrië, als kers op de taart die nu al erg zuur smaakt. De straffen tegen Rusland lopen al vier jaar, toen in 2014 Vladimir Putin doodleuk de Krim annexeerde.

Op die vier jaar is het alleen maar erger geworden. Dat ondanks pogingen van beide kanten om “te blijven praten”. In januari nog bracht premier Charles Michel (MR) een bezoek aan Moskou, met als doel de dialoog weer op gang te brengen. Dat leek wel iets te worden, maar toen ging het plots stijl bergaf. 

De Russen vergiftigden in de VK de ex-spion Sergej Skripal, wat iedereen woest maakte in Engeland. De Britse premier Theresa May maakte fel van haar oren, en uiteindelijk reageerde heel het Westen. De VS en Europa stuurden een reeks Russische diplomaten terug naar huis. En meest recent is er natuurlijk de militaire clash in Syrië: na een gifgasaanval reageerden de VS, het VK en Frankrijk. 

Putin als sterke man

Putin doet dat allemaal niet zomaar. Het geeft hem in zijn eigen land een stevig imago: hij is de sterke Russische man, de beer die niet plooit voor de VS of Europa. En dus telkens als Putin het Westen uitdaagt, met bijvoorbeeld de beïnvloeding van de VS-verkiezingen, hacking van NAVO-computers, stevige steun voor de Syrische dictator Assad, of de aanval op Skripal met gif, scoort hij voor z’n eigen achterban.

De grote vraag is nu hoe een verdeeld clubje als de EU daar dan een stevig antwoord op biedt? Je kan er van uitgaan dat Syrië en het regime van Assad een hele batterij sancties op hun bord gaan krijgen. Maar dat regime had hoe dan ook al niet veel van de EU te verwachten: de vraag is dus of strafmaatregelen daar veel effect gaan hebben.

Maar wat Rusland betreft: daar ligt het toch echt anders. Zeker de kleinere landen, zoals België en Nederland, zullen blijven herhalen dat “de dialoog nodig is”, en dat ze liever praten met Rusland dan telkens in conflict te gaan. Vraag is dus wat ze vandaag in Luxemburg beslissen.

Meest cruciale factor in de relatie met Rusland is tegelijk ook gewoon de olieprijs en daar hebben de EU en de VS weinig greep op. De Russische economie is enorm afhankelijk van grondstoffenprijzen, met name olie. Zolang de olieprijs laag stond, gingen de Russen er op achteruit. Maar als de prijs opnieuw ruim boven de 60 dollar per vat staat, zoals nu het geval is, dan krijgen de Russen ook economisch terug slagkracht. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20