Amerikaanse sancties tegen Iran gaan in; Teheran aan de rand van de economische afgrond

De Verenigde Staten kondigen maandag de herinvoering van de economische sancties tegen Iran aan, die nog deze week van kracht worden. Die sancties zijn het gevolg van de terugtrekking door de Amerikaanse president Donald Trump uit het nucleaire akkoord eerder dit jaar. Iran bevindt zich ondertussen al aan rand van de economische afgrond.

Een eerste reeks sancties wordt deze week dus opnieuw ingevoerd. Het gaat over transacties in Amerikaanse dollars, de invoer van grondstoffen (met name edelmetalen en kolen), industriële software en aankopen met betrekking tot de automobielsector en passagiersvliegtuigen,

180 dagen later moet dan een tweede reeks sancties in werking treden, die de export van Iraanse olie aan banden moeten leggen.

Protesten in verschillende steden

Trump wil op die manier Iran op de knieën dwingen om zo een nieuw, maar strenger nucleair akkoord af te dwingen. Daar is hij tot nog toe al aardig in geslaagd. De psychologische effecten van de sancties laten zich in het land van de ayatollahs al goed voelen.

De Iraanse munt rial staat op zijn laagste niveau ooit tegenover de Amerikaanse dollar en is nog half zoveel waard als bij het begin van het jaar. Net als de werkloosheid in het land (30%), wordt ook de inflatie in het land (12%) nu met twee cijfers geschreven. Brood en boter zijn ondertussen in de Iraanse hoofdstad Teheran luxeproducten geworden

De lokale bevolking heeft aan koopkracht ingeboet, maar wijst vooral naar de corruptie in het land. In verschillende steden kwamen het voorbije weekeinde honderden mensen op straat om te protesteren tegen de inflatie, de werkloosheid en het regelmatig afsluiten van de wateraanvoer.


© EPA

Globale financiële systeem blijft Amerikaans gebied

Na maandagavond zullen buitenlandse bedrijven zich uit het land hebben moeten terugtrekken conform de Amerikaanse regels. Doen ze dat niet dan dreigen ze geen handel meer te kunnen drijven met de Verenigde Staten. De VS mogen dan al niet meer zijn wie ze ooit waren, het globale financiële systeem is een gebied waar de Amerikanen nog steeds de lakens uitdelen.

Ruim tweederde van de internationale handel wordt volgens de BIS (Bank for International Settlements) nog altijd in dollars verrekend. Ook de globale reserves worden voor eenzelfde percentage in dollar aangehouden. Omdat CEO’s van grote bedrijven zich gewoon niet veroorloven in de clinch te gaan met de VS, kondigden eerder dit jaar multinationale bedrijven als Airbus, Renault en Siemens al aan dat ze zich uit Iran zouden terugtrekken. 

Iran hoopt steun te vinden bij de EU

Iran hoopt steun te vinden bij de Europese Unie, die het nucleaire akkoord met het land blijft steunen. Het is volgens de Wall Street Journal echter lang niet zeker dat de Europese regeringen op die pogingen tot toenadering zullen ingaan. Ook dat zou immers tot Amerikaanse tegenmaatregelen kunnen leiden.

Meer