Russisch dreigement om gasprijzen te verdubbelen verhit Belgisch energiedebat

De Russische ex-premier Dmitri Medvedev dreigt – na de blokkering van het Nord Stream 2-pijplijnproject – met gasprijzen die in Europa ruim dubbel zo hoog zullen liggen als vandaag. Dat is voor het front tegen de Belgische kernuitstap een bijkomend argument om de jongste kerncentrales langer open te houden.

“Welkom tot de heerlijke nieuwe wereld waarin Europeanen zeer binnenkort 2.000 euro per 1.000 kubieke meter zullen betalen voor aardgas”, zo tweette Medvedev, een trouwe bondgenoot van president Vladimir Poetin.

De ex-premier en ex-president reageerde daarmee op de beslissing van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz om de goedkeuringsprocedure stil te leggen voor Nord Stream 2, de bijkomende pijpleiding die Russisch gas via Duitsland naar Europa moet brengen.

De prijs voor aardgas in Europa bedraagt vandaag ongeveer 830 euro per 1.000 kubieke meter. Medvedev dreigt dus met ruim een verdubbeling. In vergelijking met sommige langetermijncontracten met Duitsland zou het zelfs om nog fors hogere prijsverhogingen gaan.

Impact op België

In België zien de tegenstanders van de kernuitstap in de nauwelijks verholen chantage van Medvedev een nieuw bewijs dat de geplande, maar gecontesteerde sluiting van de jongste kerncentrales, met bijhorend een overstap naar gasgestookte stroomcentrales, een strategische blunder zou zijn.

“Stop die waanzinnige kernuitstap nu”, tweette N-VA-voorzitter Bart De Wever, daarbij verwijzend naar Medvedev.

Volgens minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) leidt de escalatie van de Oekraïne-crisis niet tot een groot risico voor de Belgische bevoorrading, zo verklaarde ze in de Kamer, omdat maar 4 procent van ons gas uit Rusland komt.

Maar critici, waaronder MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, wijzen erop dat Duitsland 55 procent van zijn gas importeert uit Rusland en waarschuwen voor de indirecte gevolgen. Als Poetin de gastoevoer naar Duitsland zou dichtdraaien, zou dat de hele Europese gasmarkt op stelten kunnen zetten, met hogere prijzen tot gevolg, is de redenering.

Nog meer gascentrales nodig?

De spanning in het Belgische energiedossier werd verder opgedreven door commotie over een voorlopig rapport van netbeheerder Elia, dat in een advies van energietoezichthouder CREG forse kritiek kreeg omwille van meerdere betwistbare veronderstellingen.

Maar vooral: uit de cijfers van Elia leidt de CREG af dat er in 2026 nood zal zijn aan misschien wel twee extra gasgestookte elektriciteitscentrales, bovenop de twee gascentrales die nu gepland zijn in Vilvoorde en Awirs (Luik), zo meldt VRT NWS.

Intussen is het advies van de CREG offline gehaald en zou er overleg plaatsvinden tussen de CREG en Elia.

Olie

Alsof dat alles nog niet genoeg is, wijst de petrolfederatie Energia er in een berekening op dat Rusland het grootste importland van ruwe aardolie is voor België. In 2020 kwam 32 procent van de geïmporteerde aardolie uit Rusland, gevolgd door het Midden-Oosten met 24 procent.

Mocht Rusland wegvallen als leverancier, zal dat vrijwel zeker prijsstijgingen tot gevolg hebben.

(lp)

Meer