Duitsland hakt de knoop door: goedkeuring Nord Stream 2 gaat niet door

De Duitse regering zet de goedkeuring voor de nieuwe Nord Stream 2-pijplijn stop, die Russisch gas naar Duitsland moest vervoeren. Bondskanselier Olaf Scholz bevestigde vandaag dat, in het licht van de recente gebeurtenissen in het oosten van Oekraïne, een certificering van het project simpelweg niet mogelijk is.

Waarom is dit belangrijk?

Maandagavond erkende de Russische president Vladimir Poetin de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk, die echter binnen de Oekraïense landsgrenzen liggen. Kort daarna maakte hij ook bekend "vredestroepen" te zullen sturen naar de conflictgebieden. De acties, die door sommigen als een invasie worden beoordeeld, konden op een vlaag van verontwaardiging vanuit het Westen rekenen. Dat er ook Europese sancties volgen, is ondertussen vrijwel zeker.

Eerder vandaag riep de Oekraïense president Volodimir Zelenski Duitsland al op het project stop te zetten, om zo druk te zetten op Rusland. Ook de Amerikaanse president Joe Biden dreigde bij zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin al met het stopzetten van de nieuwe pijpleiding.

Sterk signaal

De VS was ook het eerste land dat na de uitspraken van Poetin gisteren sancties trof: Het Witte Huis laat weten dat alle handel, investeringen en zakelijke contacten tussen de VS en Donetsk en Loehansk verboden zullen worden. Vandaag zal ook het Verenigd Koninkrijk sancties bekend maken, en deze namiddag zitten de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU samen om een gezamenlijk Europees sanctiepakket uit te vaardigen. Met Nord Stream 2 stil te leggen wordt alvast een duidelijk signaal gestuurd naar Poetin, dat een aanval op een soeverein land niet onbestraft blijft.

Eind december dreigde Duitsland ook al met het afsluiten van de pijplijn, wat de gasprijs met 10 procent de hoogte in stuwde. Het feit dat Duitsland zelf nu de Nord Stream 2-pijplijn voorlopig opschort, is een krachtig signaal: het land is namelijk voor de helft van zijn energiemix afhankelijk van Russisch gas. De ingebruikname van de nieuwe pijplijn zou de toevoer van goedkoop aardgas verdubbelen. Het lijkt dat Duitsland nu vertrouwen heeft in de energieopslag in Europa en Amerikaanse en Qatarese LNG-tankers.

“Eenzijdige” afhankelijkheid van Russisch gas afbouwen

Opvallende kritiek vanuit Duitsland: Volgens Robert Habeck, de Duitse minister van Economie, moet zijn Duitsland zijn “eenzijdige” afhankelijkheid van Russisch gas dringend afbouwen. Habeck meende ook dat ambtenaren van het Kremlin zich “geopolitiek onbetrouwbaar” tonen en “een berekend spel” spelen.

Ten slotte bevestigde Habeck nog dat een rapport van zijn kabinet over de leveringszekerheid van de gaspijpleiding, die essentieel is voor het goedkeuringsproces van Nord Stream 2, zal ingetrokken worden. Een nieuwe beoordeling zal later volgen. Zolang dit proces nog lopende is, kan de pijpleiding niet in gebruik genomen worden, benadrukte Habeck dinsdag tijdens een persconferentie.

In zo’n rapport wordt nagegaan of de pijpleiding al dan niet een bedreiging vormt voor de energiezekerheid van Duitsland. Russisch gas is goed voor zeker 55 procent van het Duitse energieverbruik.

Met bijdrage van Jeremy Van der Haegen.

Meer