Gasprijs piekt na dreigement Duitsland over Nord Stream 2

De gasprijs is maandag met 10 procent gestegen nadat Duitsland dreigde gaspijplijn Nord Stream 2 in te zetten om Rusland te straffen als dat land Oekraïne binnenvalt. Sowieso maken handelaren zich al langer zorgen dat de pijplijn door de Oostzee deze winter niet meer in bedrijf wordt genomen. Rusland laat wel weten dat de uitbater van de pijplijn er alles aan doet om aan de eisen die Duitsland eerder al stelde voor het verkrijgen van een vergunning te voldoen. Dat meldt persbureau Belga.

De prijs voor een megawattuur gas op de toonaangevende Nederlandse gasbeurs steeg naar 116,39 euro. Dat is de hoogste prijs sinds in oktober een piek van meer dan 162 euro werd bereikt. In Duitsland steeg de prijs voor een megawattuur gas ook met bijna 10 procent tot 205 euro. De gasprijs staat sowieso al onder druk omdat het kouder wordt in Europa en er minder stroom wordt opgewekt met windenergie omdat het minder hard waaide de afgelopen tijd.

Pro-atlantische wind

Verder werd de vrees voor gastekorten aangewakkerd omdat Wit-Rusland dreigt de doorvoer van gas vanuit Rusland te staken als Europa nog meer sancties oplegt. Het Kremlin reageerde daarop door te zeggen te hopen dat niets Rusland in de weg zal staan om aan zijn contractuele leveringsverplichtingen te voldoen.

Vorige week liet Amerikaans president Joe Biden in een treffen met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin al weten dat Duitsland de gaspijplijn niet goedkeurt als Rusland Oekraïne opnieuw binnenvalt, een situatie waar meer en meer voor wordt gevreesd. Het was even wachten op een officieel statement van Duitsland, al waait er in de nieuwe Duitse regering wel een pro-atlantische wind. De VS zijn overigens altijd tegen het Nord Stream 2-project gekant geweest.

(bzg)

Meer