Biden dreigt opnieuw met sancties als Rusland Oekraïne binnenvalt: “Er komt dan geen Nord Stream 2”

De Amerikaanse president Joe Biden windt er geen doekjes om: “Als Rusland Oekraïne binnenvalt, komt er geen Nord Stream 2.” Hij heeft dat maandag gezegd nadat hij de Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft ontmoet.

Het Westen maakt zich nog altijd zorgen over de Russische activiteiten aan de grens met Oekraïne. Zo heeft de Russische president Vladimir Poetin de afgelopen dagen nog meer troepen naar de grens gestuurd onder het mom “van militaire oefeningen.” Jake Sullivan, de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, waarschuwde afgelopen weekend dat een Russische aanval elk moment kan gebeuren.

Geen Nord Stream 2

Om de druk op Rusland op te voeren heeft Biden opnieuw gedreigd met acties als het tot een invasie komt. Deze keer zei de Amerikaanse president dat hij de gaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland zal blokkeren.

“Als Rusland binnenvalt, dat betekent tanks of troepen die de … grens met Oekraïne overschrijden, dan zal er … geen Nord Stream 2 meer zijn. Wij, wij zullen er een eind aan maken”, klonk het maandag tijdens een persconferentie.

Zware prijs

Die waarschuwing kwam er nadat Biden had samengezeten met Scholz om de kwestie te bespreken. De Duitse bondskanselier zei achteraf dat de VS en Biden het eens waren over de sancties tegen Rusland, maar bevestigde niet dat er plannen waren om de gaspijpleiding te blokkeren. Dit is een heel gevoelige kwestie voor onze oosterburen omdat die leiding de aanvoer van goedkoop aardgas van Rusland naar Duitsland zal verdubbelen. De Verenigde Staten vrezen dan weer dat Duitsland op die manier te afhankelijk wordt van het Kremlin. Duitsland gebruikt nu al Russisch gas om in de helft van zijn behoeften te voorzien.

Scholz zei wel in een reactie aan het persagentschap Reuters dat Poetin een zware prijs zal betalen indien hij beslist Oekraïne aan te vallen. “We zullen verenigd zijn. We zullen gezamenlijk optreden. En we zullen alle nodige stappen ondernemen”, aldus de bondskanselier.

(jvdh)

Meer