Veiligheidsadviseur van Joe Biden: “Een Russische invasie kan nu elk moment gebeuren”

Jake Sullivan, de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, sluit niet uit dat Rusland heel binnenkort Oekraïne zal binnenvallen. “We geloven dat Rusland alles heeft klaargezet voor een grootschalige militaire operatie in Oekraïne. We hebben al hard gewerkt aan een reactie”, aldus Sullivan.

De spanningen aan de grens tussen Oekraïne en Rusland lopen nog altijd hoog op. De Franse president Emmanuel Macron reist vandaag naar Moskou om met de Russische president Vladimir Poetin te spreken over het conflict. In aanloop naar die reis heeft Macron zondag telefonisch contact opgenomen met Joe Biden. De Amerikaanse en Franse president bespraken volgens het Witte Huis de “aanhoudende diplomatieke inspanningen en afschrikkingsmaatregelen als reactie op de voortgezette militaire opbouw van Rusland aan de grenzen van Oekraïne.”

Kantelmoment

Diezelfde dag liet de veiligheidsadviseur van Biden weten dat een Russische invasie in Oekraïne elk moment kan gebeuren. “We geloven dat Rusland alles heeft klaargezet voor een grootschalige militaire operatie in Oekraïne. We hebben al hard gewerkt aan een reactie”, zei hij in een interview met NBC News.

“We zijn op een kantelmoment gekomen”, klonk het in een ander interview met Fox News. “Rusland kan nu elke dag een militaire actie tegen Oekraïne ondernemen. Het kan weliswaar ook nog enkele weken duren. Het land kan er alsnog voor kiezen om het conflict op te lossen via de diplomatieke weg.”

Verschillende scenario’s

Het kan volgens Sullivan over verschillende type aanvallen gaan, gaande van een cyberaanval tot een annexatie van het Donetsbekken. “We hebben de afgelopen maanden zo intensief gewerkt omdat we ons willen voorbereiden op alle mogelijke scenario’s. We hebben met onze partners besproken hoe we op elk van die situaties moeten reageren”, aldus Sullivan. De VS hebben al met sancties gedreigd indien Poetin Oekraïne binnenvalt.

Volgens Amerikaanse inlichtingen heeft Rusland al 70 procent van de benodigde strijdkrachten aan de grens met Oekraïne gestationeerd om een grootschalige invasie te bewerkstelligen. Volgens het persagentschap Reuters is het aantal tactische bataljons in het grensgebied vrijdag gestegen van 60 tot 83. Er zouden nog veertien bataljons op weg zijn.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20