Russen die weigeren ‘fake news’ te verwijderen riskeren een jaar cel

In Rusland heeft het parlement een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor burgers kunnen worden verplicht om online nepnieuws te verwijderen. De verplichting tot verwijdering kan door een rechter worden opgelegd. Personen die dat bevel naast zich neerleggen, riskeren een gevangenisstraf tot één jaar. Er kan bovendien een boete tot 50.000 roebel of 630 euro worden opgelegd.

De wetgeving heeft betrekking op zowel sociale media als professionele nieuwsgroepen. Nadat het voorstel door president Vladimir Poetin is goedgekeurd, moet de tekst nog voor een laatste formele lezing aan het Russische parlement worden voorgelegd.

Vrijheden

De nieuwe wetgeving vormt volgens vele waarnemers een onderdeel van een verdere onderdrukking van de internet-vrijheden door de Russische autoriteiten. Er wordt daarbij op gewezen dat sociale media in het land nog één van de weinige locaties was waar de oppositie tegen de gevestigde macht zich nog kon organiseren.

Opgemerkt wordt dat Rusland de voorbije jaren de verspreiding van kritische online content steeds meer als een criminele activiteit wordt bestempeld. Het kwam al geregeld tot arrestaties van personen die beticht werden om informatie met een extremistisch of illegaal karakter te verspreiden.

“Onder meer oproepen voor protestacties van de oppositie konden in Rusland tot een arrestatie aanleiding geven,” aldus het persbureau Agence France Presse (AFP).

“Men riskeerde bovendien door de veiligheidsdiensten opgepakt te worden voor de verspreiding van grappen die door bepaalde sociale groepen aanstootgevend werden geacht. De Russische wet verbiedt de verspreiding van content met een extremistische content, maar ook informatie van de oppositie blijkt vaak onder die noemer te worden geplaatst.”

“Indien de nieuwe wet wordt ingevoerd, moet zonder meer gesproken worden over een nieuwe aanval op de vrijheid van meningsuiting in Rusland,” betoogt Irina Khrunova, een juriste van de Agora International Human Rights Group.

Navalny

De nieuwe wetgeving zou volgens Khrunova ongetwijfeld als een wapen kunnen worden gebruikt tegen figuren zoals oppositieleider Alexei Navalny, die blogs en platformen zoals YouTube hanteert om onder meer onderzoek naar corruptie tegen hoge Russische topambtenaren en vooraanstaande politieke figuren te verspreiden.

Recent nog heeft het internetbedrijf Google van de Russische regering de vraag gekregen om online boodschappen van Navalny te verwijderen. Volgens het juridische team van Navalny had Rusland echter helemaal geen recht de verwijdering van de informatie te eisen.

De Russische autoriteiten hadden erop gewezen dat de online boodschappen van Navalny een inbreuk vormden tegen wetgeving die bepaalt dat binnen een periode van vierentwintig uur voor een politieke verkiezing geen campagne meer mag worden gevoerd.

Het team van Navalny betoogt echter dat de geblokkeerde content helemaal geen betrekking had op de verkiezing, waarbij nieuwe burgemeesters moesten worden aangeduid. De verwijderde boodschappen van Navalny waren immers bedoeld om tot protestacties tegen de Russische pensioenhervormingen op te roepen.

Het team van Navalny voegt er nog aan toe dat Google voor de eerste keer de kant van de Russische autoriteiten heeft gekozen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20