Enige echte opposant van Poetin mag niet deelnemen aan verkiezingen

In Rusland heeft het orgaan dat verantwoordelijk is voor de organisatie van de presidentsverkiezingen de kandidatuur van Alexei Navalny verworpen. De 15 leden van het comité worden door de president en het parlement benoemd. Ze vonden dat Navalny niet kan deelnemen vanwege zijn gerechtelijke antecedenten.

Enkel de namen van Vladimir Poetin en nog 4 andere – veelal kansloze – kandidaten zullen op het stembiljet te vinden zijn. Onder hen de voormalige reality-tv-ster Ksenia Sobtchak en een aantal leden van de oppositie.

In een video die Navalny publiceerde na de beslissing, roept hij op om de verkiezingen te boycotten.

“Het proces waaraan ons wordt gevraagd deel te nemen heeft met echte verkiezingen niets te maken.”

Volgens een woordvoerder van het Kremlin doet de verwerping van de kandidatuur van Navalny niets af aan de legitimiteit van de verkiezingen. De regering gaat nu ook onderzoeken of zijn oproep tot boycot niet tegen de wet indruist.

Wie is Alexeï Navalny?

Navalny werd in februari veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf met uitstel. Hij werd schuldig bevonden vanwege zijn betrokkenheid bij het  verduisteren van geld in een zaak van bosbouwfraude. Het misdrijf maakt dat hij zich ook de volgende 10 jaar niet verkiesbaar mag stellen. Hij werd al eens eerder veroordeeld in dezelfde zaak. Het Europese Hof voor de Mensenrechten oordeelde toen dat het proces niet volgens de regels was verlopen.

De charismatische Navalny werd lang beschouwd als de enige echte bedreiging voor het autocratische regime van Vladimir Poetin. Het was hij die de slogan ‘Dieven en bedriegers’ bedacht. Die werd door demonstranten in het centrum van Moskou gescandeerd na de verkiezing van Poetin in 2012.

Navalny is een advocaat en een blogger die zich vooral laat opmerken door zijn strijd tegen de corruptie. In maart lag hij aan de basis van de belangrijkste betogingen in Rusland sinds de verkiezingen van 2012. In 2013 eindigde hij tweede in de strijd om het burgemeesterschap van Moskou, na de kandidaat van het Kremlin.

Hij is slim, begrijpt hoe de jonge stadsmens in elkaar zit en valt meestal niet Poetin aan, maar diens premier Dmitry Medvedev. Die heeft zichzelf de voorbije jaren op een schandalige manier verrijkt op de kap van de gewone Rus. Navalny zette een drone in en bracht de ‘dacha’ van Medvedev voor alle Russen in beeld. Kostprijs van het optrekje van de premier: 450 miljoen euro.

Navalny vormt wel degelijk een bedreiging voor het Kremlin, omdat hij begrijpt dat het ongenoegen met betrekking tot de corruptie die de Russische staat verlamt een zaak van nationaal belang is geworden.