Rusland voor eerste keer een netto exporteur van voedselproducten

Rusland exporteerde het voorbije jaar een recordhoeveelheid aan voedselvoorraden. Op deze manier werd het land voor het eerst sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie een netto uitvoerder van landbouwproducten. Dat staat in een rapport van AgroExport, een divisie van het Russische ministerie van Landbouw.

De inkomsten van de Russische landbouwexport lagen 20 procent hoger dan de cijfers van het jaar voordien, gestimuleerd door een sterke oogst in Rusland en de stijgende voedselprijzen op de wereldmarkt.

Graan

Volgens de studie verkocht Rusland vorig jaar voor 30,7 miljard dollar aan landbouwgoederen in het buitenland. De Russische producenten verscheepten daarbij in volumes 79 miljoen ton graan, vlees, vis, groenten en zuivelproducten naar honderdvijftig landen over de hele wereld.

In beide gevallen kan worden gewag gemaakt van de hoogste cijfers sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Anderzijds voerde Rusland voor 29,7 miljard dollar aan voedselproducten in. Daarmee werd Rusland ook voor de eerste keer een netto exporteur van landbouwgoederen.

Graan bleef de grootste component van de exportmix van het land. Het product vertegenwoordigde in gewicht meer dan de helft van de totale Russische voedselexport. Maar het product vertegenwoordigde ook een derde van alle inkomsten die Rusland vorig jaar uit zijn voedselexport genereerde.

Rusland kon vorig jaar een bijzonder sterke graanoogst melden. Slechts één keer in de geschiedenis werd een grotere opbrengst gerealiseerd. De grootste groei werd echter opgetekend bij de export van vlees, die met 49 procent steeg tot een totale waarde van 900 miljoen dollar. Dat was onder meer te danken aan een sterke en groeiende vraag uit China.

Met een aandeel van 13 procent was China het voorbije jaar de grootste afzetmarkt van Russische landbouwproducten, gevolgd door Turkije met 10 procent en Kazachstan met 7 procent.

Geopolitiek

Het stimuleren van de nationale landbouwsector is de voorbije jaren een van de belangrijkste economische doelstellingen van de Russische president Vladimir Poetin geworden. Het is een industrie die sinds de beginjaren van de Sovjet-Unie een aanzienlijk belang heeft gehad op het gebied van geopolitiek, veiligheid en economie.

Rusland verbood zeven jaar geleden de invoer van landbouwproducten uit de Europese Unie, zijn grootste voedselleverancier. Dat was een vergelding voor de westerse sancties die aan Rusland na de annexatie van de Krim waren opgelegd. Dat zette het land aan om binnenlandse alternatieven voor Europese zuivelproducten, fruit, groenten en vlees te ontwikkelen.

Poetin wil de Russische invoer van landbouwproducten de volgende drie jaar met nog eens 50 procent verhogen. Daarentegen wordt in de nabije toekomst geen dramatische toename van de exportvolumes verwacht.

Daarbij wordt gewezen op de recente belastingverhoging op de export van Russische landbouwproducten, aangezien het land probeert om grotere reserves in eigen land te houden. (evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20