Russische landbouw hoopt op opening grenzen voor arbeidsmigranten

Rusland koestert plannen om de inreisvergunningen voor buitenlandse werknemers te vereenvoudigen. Die maatregel moet industriële sectoren zoals de bouw en ook de landbouw helpen een oplossing te vinden voor het tekort aan arbeidskrachten dat door de gevolgen van de coronapandemie bijzonder acuut is geworden. Dat hebben woordvoerders van de Russische regering gezegd.

Rusland besliste in de lente van vorig jaar om zijn grenzen te sluiten. Die maatregel moest het land helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Inreisverbod

Door de beslissing dienden echter duizenden arbeidsmigranten, vooral afkomstig uit voormalige Sovjet-republieken in Centraal-Azië, in zeven haasten naar huis proberen terug te keren. Inmiddels heeft Rusland zijn grenzen voor reizigers uit een aantal landen opnieuw geopend, maar internationale vluchten zijn nog altijd zeldzaam. De meeste buitenlanders kunnen nog geen toelating krijgen om het Russische grondgebied opnieuw te betreden.

Uit ramingen van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken bleek dat vorig jaar bijna de helft van alle arbeidsmigranten na de uitbraak van de coronapandemie het land had verlaten. ‘De Russische regering bespreekt momenteel de mogelijke versoepeling van de inreisprocedures om de tekorten aan arbeidskrachten in de landbouw op te lossen,’ benadrukte een woordvoerder van het Kremlin. ‘Ook wordt naar mogelijke oplossingen voor de bouwsector, waar een groeiende vraag naar werknemers wordt opgemerkt, gezocht.’

Volgens berichten in Russische zakenkranten heeft het ministerie van Landbouw een verzoek had ingediend om dit jaar een inreisvergunning te verstrekken aan migranten die voor seizoensgebonden arbeid in de agriculturele sector zouden kunnen worden ingezet.

‘De Russische boeren maken zich immers zorgen over het gebrek aan lokale geschoolde arbeidskrachten,’ aldus de berichten. In een verklaring zei het ministerie van plan te zijn om een bedrag van 184 miljoen roebel (2,1 miljoen euro) vrij te maken om de Russische boeren te helpen de kosten van de extra rekrutering te dekken.’

Studenten

Om de tekorten aan arbeidskrachten te helpen dekken, zouden die subsidies onder meer gebruikt kunnen worden voor de werving en huisvesting van studenten uit het Russische landbouwonderwijs. ‘Die jongeren zouden tijdens de zomer immers voor de arbeidsmarkt beschikbaar kunnen zijn,’ luidt het.

Door de plotse sluiting van de landsgrenzen in de lente van vorig jaar, werden ook de internationale vliegtuigverbindingen abrupt onderbroken. Hierdoor raakten grote groepen arbeidsmigranten uit Centraal-Azië dagenlang in Rusland op luchthavens en in grenssteden geblokkeerd.

Rusland telt een grote populatie migranten uit voormalige Sovjet-republieken. De lonen van die migranten, die vaak in hun thuisland families moeten onderhouden, zijn voor de economieën van verschillende Centraal-Aziatische staten van cruciaal belang.

De arbeidsmigranten behoorden in Rusland tot de grootste slachtoffers van de coronacrisis. Uit onderzoek bleek dat driekwart van deze populatie tijdens de pandemie zijn inkomen heeft verloren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20