Voeren we binnenkort oorlog in de ruimte? Rusland waarschuwt Westen dat satellieten doelwit kunnen worden

Rusland zou commerciële satellieten van westerse landen uit de lucht kunnen schieten als die gebruikt worden bij de oorlog in Oekraïne. Dat zei Konstantin Vorontsov, adjunct-directeur van Non-proliferatie en Wapenbeheersing van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Waarom is dit belangrijk?

Hoewel het Westen zich niet rechtstreeks moeit met de oorlog in Oekraïne, stuurt het indirect wel een hoop wapens en andere steunmaatregelen naar het belegerde land. Ook via de ruimte wordt hulp aangeboden. Het satellietinternet van Elon Musks Starlink wordt bijvoorbeeld op grote schaal gebruikt door de Oekraïners. Ook de kunstmanen van Planet Labs en Maxar, die foto’s van het landschap maken, kunnen doelwitten worden.

De essentie: Vorontsov zei dat commerciële satellieten van de Verenigde Staten (VS) en diens bondgenoten “legitieme doelwitten” kunnen worden als zij gebruikt worden om Oekraïne te helpen. Dat zei hij donderdag bij een vergadering van de Verenigde Naties (VN), meldden meerdere bronnen waaronder Reuters en Nikkei Asia

  • "Quasi-burgerlijke infrastructuur kan een legitiem doelwit zijn voor een vergeldingsaanval", zei Vorontsov aan de Eerste Commissie van de VN. Dat orgaan ziet toe op
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer