Rusland is echt bang voor de Europese koolstofheffing voor buitenlandse bedrijven … en wil er onderuit

Vorige maand heeft de Europese Commissie haar grootse plan voor een koolstofheffing voor buitenlandse bedrijven voorgesteld. Rusland ziet dit als een grote bedreiging voor zijn economie en wordt bang. Het land denkt na over hoe het die belasting kan omzeilen.

Half juli heeft de Europese Commissie de grote lijnen van haar project met betrekking tot een koolstofheffing bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat in 2026 een koolstoftaks wordt geheven op bepaalde producten die worden ingevoerd of vervaardigd door bedrijven buiten Europa, in landen met soepelere milieunormen.

De verschillende betrokken sectoren (cement, aluminium, meststoffen, elektriciteit, staal en ijzer, enzovoort) die buiten de Unie zijn gevestigd, zullen langzamerhand “emissiecertificaten” moeten kopen, die gebaseerd zullen zijn op de koolstofprijs die zij zouden hebben moeten betalen indien de goederen in de EU waren geproduceerd, aldus Les Echos.

“Onvergelijkbaar grotere schade dan die veroorzaakt door sancties”

Maandag onthulde het Russische zakenblad Kommersant de vrees van Igor Setchine, voorzitter van de raad van bestuur van oliegigant Rosneft, voor de koolstofheffing aan de grenzen van de EU.

In een toespraak tot president Vladimir Poetin betoogde Setchin dat de belasting en andere soortgelijke projecten “onvergelijkbaar grotere schade aan de economie kunnen toebrengen dan de illegale beperkingen die aan Rusland en Russische bedrijven worden opgelegd”, meldde de Russische krant.

Zoals medianetwerk Euractiv meldt, verwijst de Rosneft-baas naar de jarenlange buitenlandse sancties tegen Rusland die het Westen in 2014 begon op te leggen om Moskou te straffen voor het annexeren van het Oekraïense schiereiland de Krim.

In zijn brief, vermoedelijk gedateerd 30 juni, adviseert Setchin Poetin om te proberen Rusland op een lijst te krijgen van landen die zijn vrijgesteld van de koolstofbelasting vanwege de broeikasgasabsorptiecapaciteit van hun ecosystemen, meldt ook Kommersant.

Setchine, die tevens vicepremier van de Russische Federatie is, stelt voor om de koolstofabsorptiecapaciteit van de uitgestrekte bossen van Rusland internationaal te bevorderen en koolstofopslagprojecten te steunen. Daarnaast stelt hij voor een systeem te ontwikkelen voor de buitenlandse erkenning van in Rusland berekende koolstofeenheden.

Miljarden aan verliezen

Eerder had Moskou gewaarschuwd dat de koolstofbelasting gevolgen zou kunnen hebben voor Russische goederen ter waarde van 7,6 miljard dollar (6,47 miljard euro), waaronder ijzererts, aluminium, pijpen, elektriciteit en cement. De Russische autoriteiten hadden ook geschat dat dit nadelige effecten zou kunnen hebben voor de uitvoer van olie, gas en steenkool.

Vorige maand waarschuwde Maxim Rechetnikov, de Russische minister van Economische Ontwikkeling, dat het plan van de EU volgens Moskou niet in overeenstemming was met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hij zei dat zijn land “uiterst bezorgd is over pogingen om de klimaatagenda te gebruiken om nieuwe barrières op te werpen”. “Wij zien dit als een gevaar”, voegde de minister eraan toe.

Rusland, dat duidelijk zeer bezorgd is over deze koolstofheffing, lijkt alles in het werk te stellen om het project te torpederen. Of, als het niet lukt, om vrijgesteld te worden. “In februari waarschuwde een hooggeplaatste adviseur van het Kremlin Russische bedrijfsleiders om te beginnen met de aanpassing van hun productielijnen in de veronderstelling dat in de nabije toekomst een tarief zou worden ingevoerd”, herinnert Euractiv zich.

(am)

Lees ook:

Meer