Rusland kijkt naar Iran voor aankoop nieuwe raketten

Rusland is dringend op zoek naar nieuwe precisieraketten. De eigen stock raakt stilaan op, en bijmaken is nagenoeg onmogelijk. Het klopt dan ook aan bij bondgenoot Iran, in de hoop dat die enkele Fateh-110-raketten kan leveren.

Waarom is dit belangrijk?

Dat de Russische precisiewapens opgeraken, is ondertussen wel duidelijk. Door de sancties slaagt het er ook niet in nieuwe te fabriceren; vooral een tekort aan chips speelt het Kremlin daarbij parten. Sinds de invasie van Oekraïne weigeren Ruslands bondgenoten ook al te veel betrokken te raken. Iran is een van de weinige landen die het wel aandurft Rusland van wapens te voorzien.

Iran leverde eerder al de Shahed-136-kamikazedrones. Deze worden door Rusland vooral ingezet om steden te raken. Ze dragen een springlading, die niet kan worden afgeworpen: de drone ontploft met de lading.

Langeafstandsraketten

Ook nu is Iran de wapenleverancier bij uitstek, meer bepaald voor Fateh-110-raketten:

  • De Fateh-110 is een langeafstandsraket die vanop een lanceerplatform kan worden afgevuurd. Afhankelijk van de versie, kan de raket een doel treffen op 200 tot 300 kilometer afstand. De eerste versie dateert uit 2002, en is een doorontwikkeling van de Zelzal-2-artillerieraket. Die is dan weer gebaseerd op de 9K52 Luna-M, een raket uit 1962, gebouwd door de Sovjet-Unie.
  • Het verschil tussen de Fateh en de Zelzal zit hem in de ‘slimmigheid’: de Fateh-110 beschikt over een geleidingssysteem, waarmee de raket naar zijn doel kan worden gestuurd. De Zelzal beschikt niet over zo’n systeem, en bij afvuren moet het doelwit al nauwkeurig worden bepaald.
  • De Fateh-110’s worden gebouwd door Iran Aviation Industries Organization (IAIO), een bedrijf in handen van de overheid. Ook dronefabrikant HESA (de bouwer van de Shahed-136-zelfmoorddrones) valt onder IAIO.
  • Syrië kreeg van Iran toestemming om zelf de raketten te bouwen, onder de naam M-600. Deze werden al ingezet in het conflict in Syrië. Ook zou Iran de Fateh-raketten hebben uitgevoerd naar Libanon en Hezbollah, een Libanese militie die zich tegen Israël richt.

Zullen niet leveren

Het is veelzeggend dat Rusland moet aankloppen bij Iran om raketten te leveren. Eerder accepteerde het al een levering uit Noord-Korea, maar dit zou vooral om ‘domme’ artilleriegranaten gaan (die geen geleidingssysteem hebben) of Katjoesja-raketsystemen, waarvan de eerste versies in de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt.

Opgemerkt: Iran ontkent wel formeel dat het wapens gaat leveren aan Rusland.

  • “De Republiek Iran heeft geen wapens geleverd die gebruikt worden in de oorlog in Oekraïne, en gaat dat ook niet doen”, zo wordt minsiter van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian geciteerd, op basis van een transcriptie van een gesprek met zijn Portugese tegenhanger António Costa. “Wij geloven dat wapens leveren aan elke zijde van de crisis, zorgt dat de oorlog langer zal aanslepen.”
  • Een klein probleempje voor Amirabdollahian: het gebruik van Iraanse Shahed-136’s is algemeen bekend, en zowel intacte drones als de brokstukken ervan na een aanval werden al teruggevonden in Oekraïne. Fabrikant HESA is een bedrijf dat in de portefeuille zit van de overheid, en enkel Iran bezit deze drones.

(fjc)

Meer