Rusland heeft een tweede coronavaccin… en een derde

Rusland krijgt – net als de meeste Europese landen – de tweede golf van het coronavirus maar niet onder controle. Dat belet president Poetin niet om een tweede Russisch vaccin aan te kondigen. Het kreeg de naam EpiVacCorona en wordt geproduceerd door Vector. Dat is een biotechbedrijf dat in Siberië is gevestigd en bekendstaat om zijn onderzoeksactiviteiten inzake biologische wapens.

Poetin liet weten dat het door Vector ontwikkelde vaccin ondertussen de goedkeuring heeft gekregen van de regelgevende autoriteiten en dat 60.000 dosissen in aanmaak zijn. Verder wist hij te vertellen dat een derde vaccin waarschijnlijk nog voor het jaareinde zal worden goedgekeurd.

Al in augustus verbaasde Rusland de wereld met het nieuws dat het als allereerste een Covid-vaccin had ontwikkeld. Nieuws dat in het Westen met het nodige scepticisme door wetenschappers en politici werd onthaald. Spoetnik V, zoals het vaccin heet, kreeg voorwaardelijke noodgoedkeuring nadat het op slechts 76 proefpersonen was getest. 

(Rospotrebnadzor Press Office/TASS/Sipa USA)

Russische wetenschappers hebben sindsdien positieve data over vroege studies vrijgegeven en zijn begonnen met grootschalige proeven, die bekendstaan als Fase 3. Maar de twijfels over de effectiviteit ervan blijven. 

Poetin heeft zijn kabinet ondertussen aangemaand om de productie van beide vaccins te verhogen. Want Moskou heeft ook overeenkomsten gesloten om Spoetnik V te verkopen aan, onder andere, Brazilië, India en Mexico. Maar voor die landen zal het vaccin in het buitenland worden geproduceerd. De binnenlandse productie blijft voorbehouden aan de eigen bevolking.

Russen geven eerst goedkeuring, starten dan proeven op grote schaal

Zoals gebruikelijk heeft Rusland geen gegevens over de eerste tests van EpiVacCorona vrijgegeven. Volgens Russische ambtenaren hebben die proeven wel de doeltreffendheid en veiligheid van het vaccin aangetoond. Net als de Spoetnik V zal het nieuwe vaccin, pas nadat het is goedgekeurd, op grote schaal klinische proeven ondergaan. Vector start nu de Fase 3-tests met een proef onder 40.000 mensen. In een aparte studie zal het vaccin worden getest op 150 mensen die ouder zijn dan 60 jaar.

De goedkeuring van het nieuwe vaccin komt er nu Rusland – het op drie na meest getroffen land ter wereld met meer dan 1,3 miljoen infecties – een recordaantal nieuwe gevallen blijft opmeten. De nieuwe infecties bereikten woensdag 14.231, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Meer dan 23.000 mensen in het land zijn al aan Covid-19 gestorven. Volgens verschillende politicologen voert Poetin de druk op Russische labo’s op om in sneltempo vaccins te ontwikkelen, aangezien een nieuwe lockdown politiek zeer moeilijk ligt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20