Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 23 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Eerste land dat een vaccin heeft kan tweede coronagolf niet voorkomen

Logo Business AM
Coronacrisis

28/09/2020 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

(Mikhail Japaridze/TASS/Sipa USA/ ISOPIX)

De Russische autoriteiten hebben deze week een merkwaardige ommekeer gemaakt. Sinds de aankondiging van president Vladimir Poetin in juni dat Covid-19 was verslagen, hebben de meeste beleidsmakers geweigerd het gevaar van een tweede golf te erkennen. Maar Sergei Sobyanin, de burgemeester van Moskou, legde deze week de basis voor een nieuwe lockdown.

Eind juni had president Poetin nochtans aangekondigd dat het virus verslagen was. Tegelijkertijd werden de meeste beperkingen op het verkeer en de economische activiteit opgeheven. Sindsdien zijn de aantallen nieuwe infecties en sterfgevallen constant laag gebleven, hoewel de statistieken doen geloven dat de cijfers naar beneden toe worden aangepast.

Russische coronacijfers zijn weinig geloofwaardig

Vanaf midden september begon het aantal dagelijkse nieuwe gevallen in Moskou opnieuw te stijgen. Eerst zei het stadsbestuur dat dit te wijten was aan de toename van het aantal tests. Maar journalisten stelden vast dat het aantal tests in feite afnam. Het aantal nieuwe bevestigde gevallen steeg donderdag in Moskou voor het eerst in drie maanden boven de 1.000. In het ganse land is sprake van gemiddeld 7.000 nieuwe gevallen per dag.

Sobyanin is sleutelfiguur in de Russische reactie op het coronavirus

Een signaal voor lokale autoriteiten om abrupt van koers te veranderen. Burgemeester Sobyanin van Moskou drong er bij de bedrijven op aan om het personeel weer van thuis uit te laten werken. Ook werden beperkende maatregelen voor 65-plussers en chronisch zieken opnieuw verstrengd. In het voorjaar waren deze maatregelen nog de voorbode geweest van een systeem waarbij iedereen die zijn huis wilde verlaten, daar toelating voor moest vragen.

Vandaag zou een terugkeer van dergelijke strenge maatregelen nog niet op het programma staan. Vanwege de onbetrouwbaarheid van de officiële cijfers blijft het moeilijk te voorspellen hoe de situatie zich zal ontwikkelen.

De meeste steunmaatregelen van de staat – uitstel van betaling van fiscale rekeningen en leningen, uitstel van faillissementen, etc. – werden in maart ingevoerd voor een periode van zes maanden. Dat betekent dat ze deze maand aflopen. Handelsverenigingen hebben de regering al om een verlenging gevraagd. De voorbije dagen werden in Moskou 49 winkels gesloten omdat ze de veiligheidsmaatregelen voor het coronavirus overtraden.

Belangrijk in dit verhaal is dat Sobyanin eerder dit jaar de sleutelfiguur in de Russische reactie op het coronavirus was. Aangezien de officiële gegevens weinig betrouwbaar zijn, is de verstrenging van de beperkingen in Moskou het duidelijkste signaal tot nu toe dat er al een tweede golf aan de gang is.

Dat de Russen al in juli een werkend vaccin aankondigden heeft daar weinig aan veranderd.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks