Russisch budgetoverschot verdriedubbeld naar 167 miljard dollar, maar recessie loert om de hoek

Het budgetoverschot van Rusland tijdens de eerste helft van het jaar is verdriedubbeld tegenover een jaar geleden. Dat komt voornamelijk door een verminderde import en de woekerprijzen op de wereldwijde energiemarkt.

Tijdens de periode van januari tot juli 2022 kon het land een overschot van 167 miljard dollar optekenen op de lopende rekening, een belangrijke maatstaf van handels- en investeringsstromen. Vorig jaar bedroeg dat slechts 50 miljard. Dat blijkt uit data die dinsdag werd gepubliceerd door de centrale bank van Rusland.

Dat zou deels te danken zijn aan een instorting van de importen, voornamelijk het resultaat van een groot aantal internationale sancties die Rusland opgelegd kreeg na zijn invasie van buurland Oekraïne. Ook de enorm gestegen energieprijzen spelen een rol: Rusland, een van de grootste exporteurs van energie wereldwijd, maakt daar gretig gebruik van.

Europa is nog altijd zeer afhankelijk van zowel Russische olie als gas. Hoewel de Europese Unie een embargo op Russische olie zal invoeren vanaf februari, kan de honger naar het zwarte goud voorlopig nog niet worden gestild. Ook in de Aziatische afzetmarkt doet Rusland het goed: China en India importeren momenteel recordhoeveelheden olie.

Russische recessie

Toch loopt niet alles van een leien dakje in het land. Een week geleden liet de Russische centrale bank nog weten dat het huidige overschot tijdens de tweede helft van het jaar zal krimpen. 

Daarbovenop rijst de mogelijkheid van een recessie: de Russische economische output daalde tijdens het tweede kwartaal met vier procent en volgens de centrale bank zal dat tijdens dit kwartaal enkel erger worden. Er wordt verwacht dat het bruto binnenlands product (bbp) van Rusland dan met zeven procent zal afnemen.

Voor het gehele jaar 2022 verwacht het dat de economie tussen de vier en zes procent zal afnemen. Ook volgend jaar zal het land zich waarschijnlijk nog in een recessie bevinden, hoewel de stagnatie dan iets of wat zal afnemen. De centrale bank verwacht ten slotte dat de economie terug zal beginnen groeien in 2024.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20