Rush op techaandelen stuurt Wall Street hoger

De Amerikaanse aandelenbeurzen zetten de beursweek in met aanzienlijke winsten. Vooral de techaandelen herstellen van de verliezen van de voorbije week.

De Dow Jones Industrial Average gaat 327 punten hoger, een winst van 1,18 procent. Ook de S&P 500 en de techbeurs Nasdaq Composite gaan respectievelijk 1,27 en 1,87 procent hoger.

Het aandeel Apple dat sinds begin september bijna 12 procent moest prijsgeven, gaat 3,3 procent hoger. Ook Tesla dat deze maand een kleine 20 procent aan beurswaarde verloor, gaat opnieuw 12,5 procent hoger.

De techaandelen profiteren van de overname door Nvidia van chipmaker Arm Holdings. Nvidia telt daarvoor 40 miljard dollar in cash en aandelen neer. Ook andere chipproducenten als AMD, Micron en Skyworks profiteren van het overnamenieuws en gaan hoger.

Oracle krijgt een deel van Bytedance in handen, het bedrijf achter TikTok. Oracle klimt 2,5 procent hoger.

Ook een paar farmabedrijven gaan hoger na het nieuws dat AstraZeneca zijn fase 3-tests voor een coronavaccin hervat. Vorige week werd fase 3 stilgezet vanwege bijwerkingen bij één deelnemer.

Farmareus Gilead neemt specialist in kankerbehandelingen Immunomedics over voor 21 miljard dollar. Het aandeel Immunomedics verdubbelt in waarde. Op de Nasdaq gaat de Biotech-ETF ruim 5% hoger.

Tenslotte kwam Pfizer CEO Albert Bourla zondag met het nieuws dat een vaccin nog voor het jaareinde in de VS kan worden verdeeld.

Olie gaat nog eens een half procent lager. Een vat Brent-olie kost maandag nog 39,64 dollar. Goud profiteert wel van de beurshausse en gaat bijna een vol procent hoger. Voor een troy ounce goud (31 gram) moet nu 1.966 dollar worden betaald. De euro boekt een kleine winst (+ 0,2 procent) en kost ondertussen 1,1868 dollar. De bitcoin tenslotte gaat 3,5 procent hoger. Voor de cryptomunt moet maandagavond 10.688 dollar worden betaald.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20