Ruimtebedrijf Virgin Galactic presenteert bij eerste jaarcijfers meteen zwaar verlies

Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van de excentrieke miljardair Richard Branson, publiceerde voor de eerste keer zijn jaarcijfers. In het vierde kwartaal vergrootte het verlies jaar op jaar van 46 naar 73 miljoen dollar.

Virgin Galactic is de grootste concurrent van Elon Musks SpaceX en zet vooral in op ruimtetoerisme. Later dit jaar wil het zijn eerste commerciële ruimtevlucht lanceren met Branson aan boord. In een persbericht heeft CEO George Whitesides het over ‘het spannendste moment in de geschiedenis van ons bedrijf’.

Het bedrijf noteert sinds eind oktober op de beurs van New York, onder de ticker SPCE, en moet daarom verplicht resultaten bekendmaken. Die vallen tegen. De omzet daalde tegenover een jaar geleden met 58 procent naar 529.000 dollar en het verlies, dat met 46 miljoen dollar al stevig was, groeide met 60 procent naar 73 miljoen.

Veilige vluchten

Whitesides zei aan analisten tijdens een vragenronde dat de omzet en cashflow zullen verbeteren in 2021, maar dat het succes van het bedrijf daar op lange termijn niet van zal afhangen. Nu wil hij focussen op veilige ruimtevluchten, klonk het.

Naast SpaceX – dat minder ver gevorderd is met ruimtetoerisme, maar aan een inhaalbeweging bezig is – heeft Virgin Galactic ook concurrentie van Blue Origin, een project van Amazon-CEO Jeff Bezos, en de vliegtuigbouwer Boeing. Die lanceerde onlangs zijn eerste ruimtecapsule, maar dat mislukte. Boeing kocht wel voor 20 miljoen dollar Virgin Galactic-aandelen vlak na de beursgang.

Het aandeel van Virgin Galactic daalde tot 7 procent nabeurs.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20