Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Ruimtebedrijf Virgin Galactic presenteert bij eerste jaarcijfers meteen zwaar verlies

Logo Business AM
Business

26/02/2020 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

Oprichter Richard Branson. - EPA

Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van de excentrieke miljardair Richard Branson, publiceerde voor de eerste keer zijn jaarcijfers. In het vierde kwartaal vergrootte het verlies jaar op jaar van 46 naar 73 miljoen dollar.

Virgin Galactic is de grootste concurrent van Elon Musks SpaceX en zet vooral in op ruimtetoerisme. Later dit jaar wil het zijn eerste commerciële ruimtevlucht lanceren met Branson aan boord. In een persbericht heeft CEO George Whitesides het over ‘het spannendste moment in de geschiedenis van ons bedrijf’.

Het bedrijf noteert sinds eind oktober op de beurs van New York, onder de ticker SPCE, en moet daarom verplicht resultaten bekendmaken. Die vallen tegen. De omzet daalde tegenover een jaar geleden met 58 procent naar 529.000 dollar en het verlies, dat met 46 miljoen dollar al stevig was, groeide met 60 procent naar 73 miljoen.

Veilige vluchten

Whitesides zei aan analisten tijdens een vragenronde dat de omzet en cashflow zullen verbeteren in 2021, maar dat het succes van het bedrijf daar op lange termijn niet van zal afhangen. Nu wil hij focussen op veilige ruimtevluchten, klonk het.

Naast SpaceX – dat minder ver gevorderd is met ruimtetoerisme, maar aan een inhaalbeweging bezig is – heeft Virgin Galactic ook concurrentie van Blue Origin, een project van Amazon-CEO Jeff Bezos, en de vliegtuigbouwer Boeing. Die lanceerde onlangs zijn eerste ruimtecapsule, maar dat mislukte. Boeing kocht wel voor 20 miljoen dollar Virgin Galactic-aandelen vlak na de beursgang.

Het aandeel van Virgin Galactic daalde tot 7 procent nabeurs.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton