RTL treft geen schuld na controversiële uitspraak van Pierre-Yves Jeholet (MR)

Een uitspraak van ontslagnemend minister-president van de Franse gemeenschap Pierre-Yves Jeholet (MR) tijdens een debat op de Waalse tv-zender RTL kent geen gevolgen voor RTL zelf. Dat besliste de Franstalige mediaregulator.

In het nieuws: De Franstalige Hoge Audiovisuele Raad (CSA) heeft besloten geen onderzoek te starten tegen RTL.

  • Een controversiële uitspraak van Pierre-Yves Jeholet (MR) tijdens een verkiezingsdebat zette de gemoederen op scherp. Tijdens een debat over het mogen dragen van een hoofddoek in een publieke functie bleek Nabil Boukili (PTB) voorstander. Jeholet haalde persoonlijk uit naar Boukili: “Als het u hier niet bevalt, bent u niet verplicht hier in België te blijven”.
  • Volgens de CSA heeft RTL na die uitspraak juist en correct gehandeld. Zo heeft moderator Christophe Deborsu onmiddellijk en meermaals gereageerd om de uitspraak te kaderen. De uitspraak werd ook niet gebanaliseerd. Als verantwoordelijke uitgever mag RTL mensen in zijn uitzendingen geen vrijgeleide geven om strafbare uitspraken te doen. Dat is dus niet gebeurd, oordeelde de CSA, ondanks dat “het voorstel van Jeholet inderdaad in vraag kan worden gesteld”.
  • De CSA heeft de klachten over de uitspraak wel gebundeld in een rapport en doorverwezen naar de Raad voor Journalistieke Deontologie. Die kan er zich nog eens over buigen. Tegelijk wil de regulator benadrukken dat er geen klachten namens politieke partijen of lijsten zijn ingediend. Bij de verkiezingen van 2018 waren dat er nog 69.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.