Hoofddoekendebat in Wallonië krijgt staartje na uitspraak van Pierre-Yves Jeholet (MR)

Tijdens een debat op de Waalse omroep RTL liepen de gemoederen hoog op. Daarbij ging het initieel over de hoofddoek, waarbij minister-president van de Franse gemeenschap Pierre-Yves Jeholet (MR) een scherpe uitspraak deed in de richting van debatpartner en kamerlid Nabil Boukili (PTB).

Gehoord: “Als het u hier niet bevalt, bent u niet verplicht hier in België te blijven”, riep Jeholet uit.

  • Die uitspraak kwam er tijdens een debat over de hoofddoek in een openbare functie. Voor Boukili moet het mogelijk zijn om een hoofddoek te dragen als je een openbaar ambt uitoefent. Hij maakte de vergelijking met het Verenigd Koninkrijk, waar dat ook is toegestaan. “Dat mag geen reden voor discriminatie zijn”, stelde hij.
  • Voor Jeholet is dat geen optie. De neutraliteit is voor de partij uiterst belangrijk, en dat kan niet met een hoofddoek op voor de klas of achter een loket, meent hij.
  • Daarbij haalde Jeholet ongemeen hard uit naar Boukili. “Kom ons hier in België de les niet lezen. Er gelden hier regels die je hoort te respecteren. Als dat je niet bevalt, hoef je niet in België te blijven”.
  • Boukili reageerde schamper: “Waarheen moet ik dan volgens u vertrekken?”. De PTB-politicus werd geboren in Oujda, Marokko, maar studeerde aan de ULB in Brussel en was een tijdlang nachtbewaker in het museum voor Schone Kunsten.

Voorlopig geen excuses

De reacties: “Totaal onaanvaardbaar” bij links, “niet racistisch” bij MR.

  • De uitspraak van Jeholet schoot bij verschillende politici in het verkeerde keelgat. PS-voorzitter Paul Magnette reageerde op X: “Welke meningsverschillen we ook mogen hebben, tegen een verkozen vertegenwoordiger zoiets zeggen is totaal onaanvaardbaar voor vertegenwoordigers van democratische partijen”.
  • “Wat een enorme racistische ontsporing”, liet Ecolo-covoorzitter Rajae Maouane weten. “Belgische verkozenen van buitenlandse origine zijn wel degelijk Belgen”.
  • PTB-voorzitter Raoul Hedebouw wil excuses van de MR. Hij noemt de uitspraken van Jeholet “racistisch” en zegt daarover dat “racisme geen plaats heeft in België”.
  • Maxime Prévot (Les Engagés) blijft voorzichtiger, maar ook hij dringt aan op excuses: “Dit soort ontsporingen lijken mij toch wel uitzonderlijk, wat excuses des te noodzakelijker maakt”.
  • Die komen er voorlopig niet. Jeholet zelf reageerde met een lange tekst over de neutraliteit van de staat. Volgens hem waren zijn uitspraken niet racistisch. Ook voorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) treedt hem bij: “Op geen enkel moment heeft Pierre-Yves Jeholet zich bezondigd aan een persoonlijke aanval of racistische uitlatingen”.
  • Gelijkekansencentrum Unia bestempelt de uitspraken van Jeholet wel degelijk als racistisch en xenofoob, maar geeft tegenover de VRT aan dat deze niet strafbaar zijn.
Meer