Dan toch geen toeval? Rusland onderzoekt of ruimtetuigen niet kapot gingen door fabricagefout

Het Russische ruimteagentschap Roscosmos zal onderzoeken of een fabricagefout verantwoordelijk is voor het uitlekken van de koelvloeistof van twee ruimtetuigen de voorbije maanden.

Waarom is dit belangrijk?

Hoewel de verhoudingen tussen Rusland en het Westen onherstelbaar beschadigd lijken door de invasie van Oekraïne, is er nog één gebied waar de samenwerking gewoon doorgaat. Maar nu begint ook de coöperatie in de ruimte onder steeds meer spanning te staan.

In het nieuws: Rusland lijkt toe te geven dat de lekken mogelijk niet veroorzaakt werden door externe omstandigheden, zoals tot nu toe werd beweerd.

  • Op 14 december 2022 verloor een ruimtecapsule van Roscosmos die gekoppeld was aan het ISS al zijn koelvloeistof. Toen kwam het Russische ruimteagentschap snel met een verklaring: een micrometeoroïde had het tuig wellicht geraakt.
  • Op 11 februari lekte echter nog eens een Russisch tuig, ditmaal een onbemande capsule die het ISS bevoorraadde. Ook toen beweerde Roscosmos dat een “externe invloed” de boosdoener was.
  • Maar het feit dat twee opeenvolgende ruimtetuigen hun koelvloeistof verloren, leek al snel meer dan toeval. Ook Roscosmos erkent dat nu en gaat in detail bestuderen of een fabricagefout niet de oorzaak van de lekken zou kunnen zijn. 

De gevolgen

Opgemerkt: Intussen heeft de problematiek al gevolgen voor ISS-bewoners. 

  • De capsule die in december zijn koelvloeistof verloor, moest eigenlijk gebruikt worden om drie ruimtevaarders, twee Russen en een Amerikaan, deze maand terug naar de aarde te brengen. Nu dat niet meer veilig blijkt, moeten de drie echter zo’n half jaar langer aan boord van het ISS verblijven.
  • Intussen werd een nieuw tuig, een Sojoez met serienummer MS-23, naar het ISS gestuurd om de drie terug te brengen, maar dat zal hoe dan ook pas in het najaar gebeuren.
  • Ook opgemerkt: de MS-22, de capsule die in december met problemen kampte, zal onbemand terug naar de aarde worden gebracht. Het stuk van het ruimtetuig waar het lek zich voordeed, zal echter opbranden in de atmosfeer, waardoor ingenieurs de schade niet van dichtbij zullen kunnen bestuderen.
Meer