Roemenië verbiedt elke privatisering voor een periode van twee jaar

In Roemenië heeft het parlement een wet goedgekeurd die de privatisering van staatsondernemingen voor een periode van twee jaar blokkeert. Het wetsontwerp was ingediend door de Partidul Sociaal-Democraat (PSD), de grootste partij in het Roemeense parlement.

De wet zou elke verkoop van staatsbelangen in een bedrijf of een bank, ongeacht de omvang van de deelname, verbieden. Ook alle lopende privatiseringen zouden worden opgeschort. De liberale president Klaus Iohannis kan nog wel zijn veto uitspreken tegen de wet, die vanuit de oppositie is ingediend. Volgens critici zou de wet het economisch herstel in Roemenië afremmen.

Waardeverlies

Er zijn volgens de Roemeense socialistische partij valabele redenen om privatiseringen tegen te houden. ‘De coronacrisis heeft een negatieve impact gehad op de nationale economie,’ aldus de partij. ‘De waarde van de Roemeense ondernemingen dreigt ondermijnd te worden. Hierdoor zouden bij privatiseringen aanzienlijke verliezen geleden kunnen worden.’

De partij manifesteert zich echter in het algemeen – ongeacht de economische situatie – als een tegenstander van privatiseringen. ‘De sociaal-democraten zullen nooit de verkoop van de laatste parels van de Roemeense economie aan buitenlanders toestaan,’ voerde partijleider Marcel Ciolacu eerder al aan. Hij verwees daarbij naar entiteiten zoals CEC Bank, Hidroelectrica of Nuclearelectrica.

Het is echter lang niet zeker dat de nieuwe wet uiteindelijk ook zal worden geïmplementeerd. De Roemeense premier Ludovic Orban, die een minderheidsregering leidt, voerde al aan dat zijn Partidul Național Liberal (PNL) de wet voor het Grondwettelijk Hof zou aanvechten.

Indien Orban ook daar aan het kortste eind trekt, kan hij nog altijd beroep doen op president Klaus Iohannis. Die heeft immers een vetorecht of kan de wet voor een herziening terug naar het parlement sturen. Iohannis en Orban zijn partijgenoten.

Maar ook buiten de politiek is er verzet tegen het verbod op privatiseringen. De Bucharest Stock Exchange behoort tot de kleinste beurzen van centraal en oost Europa. ‘De Roemeense beurs heeft dringend geld nodig,’ aldus het persbureau Reuters. ‘Dat geldt ook voor een aantal Roemeense pensioenfondsen, die tot de grootste institutionele investeerders van het land behoren.’

Al die partijen zouden door de verkoop van staatsactiva meer ademruimte kunnen krijgen. Onder meer investeerder Fondul Proprietatea zegt dat een verbod op privatiseringen potentiële investeerders zou ontmoedigen. Ook in de Roemeense bankwereld en bij financiële analisten wordt negatief op de nieuwe wet gereageerd.

Meer