Rode met witte wijn mengen tot rosé mag niet

De Europese commissie heeft plannen om het mengen van rode en witte wijn tot rosé toe te staan opgeborgen. De beslissing volgt op fel protest van Europese roséproducenten. Die vreesden ervoor dat de toelating om rood en wit te mengen tot rosé de kwaliteit en het imago van hun product zouden schaden.

‘Ik ben altijd bereid om naar goede argumenten te luisteren. Juist daarom ben ik van mening veranderd,’ aldus Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw). Rosé krijgt haar kleur omdat de schillen minder lang bij het sap blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Binnen de Europese Unie mag alleen in de Champagnestreek rode wijn met witte wijn gemengd worden om er een rosé champagne van te maken.

De Europese producenten noemden het voorstel van de Europese Commissie misleidend voor de consument. Vooral Frankrijk voerde hevig campagne tegen het voorstel. De EU zei dat het Europese wijnproducenten de kans wilde geven beter te concurreren met roséwijnen uit de Nieuwe Wereld, waar het mengen van rood en wit wel is toegestaan.

 

Meer