Robrecht Bothuyne (cd&v) wederom in opspraak over een nieuw bouwdossier

De Open Vld-afdeling van de gemeente Kruisem vraagt een onderzoek naar cd&v-ondervoorzitter Robrecht Bothuyne. Die heeft mogelijk opnieuw met voorkennis gehandeld in een bouwdossier.

In het nieuws: De ouders van Bothuyne verkochten twee eigendommen, in een gebied waar er nieuwe bouwprojecten zullen worden ontwikkeld. Daardoor werd de grond meer waard. De vraag is nu of ze dat wisten.

  • Doordat Bothuyne al sinds 2007 schepen is in Kruisem, is het mogelijk dat hij op de hoogte was van de bouwplannen en dus de waarde van de grond. Dat is de stelling die Filip Geysens, fractieleider van Open Vld in de gemeenteraad poneert. Hij vraagt dan ook aan Audit Vlaanderen om een onderzoek te starten naar belangenvermenging en handel in voorkennis door Bothuyne.
  • Toen de ouders van Bothuyne is 2020 de eerste woning kochten, was er over de bouwplannen officieel nog niets geweten. De cd&v-politicus onderhoudt echter goede contacten met projectontwikkelaars, waaronder KUB, het bedrijf dat de plannen tot omvorming van verschillende woningen leidt.
  • Bothuyne ontkent alle aantijgingen: “Het gaat om aankopen door mijn ouders, ik heb daar niets mee te maken. Ik heb hen nooit vertrouwelijke informatie doorgegeven.”
  • Geysens weet dan ook niet of zijn theorie veel water houdt. “Of er juridisch iets ten laste kan gelegd worden is niet duidelijk, maar een lokaal politicus moet iedere schijn van partijdigheid vermijden. Dat is hier volgens mij niet gebeurd”, meldt hij aan de VRT.
  • Het is niet de eerste keer dat Bothuyne wordt verweten schimmig om te gaan met bouwprojecten. Eind maart onderzocht de deontologische commissie van het Vlaams Parlement al de verkoop van panden in Oudenaarde. Bothuyne was uiteindelijk oneigenlijk tussengekomen, luidde het oordeel. Het leverde hem toen een zogenoemde ‘blaam’ op.