Rivian levert eerste elektrische pick-ups in 2021

Elektrische auto-start-up Rivian heeft een eerste productielijn opgestart in Illinois. De eerste pick-ups van het bedrijf moeten in 2021 van de band rollen.

In Normal, Illinois, staat de eerste fabriek van Rivian. Dat is de elektrische autoproducent die in de pick-upsector het vuur aan de schenen van Tesla moet leggen. Nu komen die eerste pick-ups ook in het straatbeeld. In 2021 zullen de eerste modellen te koop aangeboden worden.

In een e-mail naar potentiële klanten had Rivian de levering van de eerste R1T, elektrische pick-ups, beloofd voor juni 2021. De R1S, een SUV, komt er in augustus.

Levering uitgesteld door corona

In mei moest Rivian aankondigen dat de leveringen van de R1T en R1S uitgesteld werden naar 2021. Tot vandaag was niet duidelijk wanneer de productie precies van start zou gaan.

Een volledige productielijn komt er niet in Illinois, maar een pilootproject is wel belangrijk om de potentiële problemen uit de lijn te halen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de R1T en R1S op de weg te zetten op het einde van 2020. De Covid-19-pandemie wierp roet in het eten.

Deal met Amazon

Door het coronavirus moesten de werken aan de productielijn, die vroeger in handen was van Mitsubishi, stopgezet worden. Rivian kocht het gebouw in 2017. In de fabriek werden vroeger Mitsubishi Eclipse, Plymouth Laser en Dodge Avengers gebouwd. Dat was een samenwerking met Chrysler Corporation: Diamond-Star Motors.

In de fabriek zullen nu dus Rivians worden gebouwd, niet alleen voor gewone consumenten, maar ook commercieel. Zo is er al een deal met Amazon, waarvoor Rivian 100.000 bestelbusjes gaat bouwen. De productie daarvan gaat van start in 2021. In 2022 moeten de eerste op de weg rijden, die eerste lading is goed voor 10.000 wagens. De totale bestelling moet rond zijn tegen 2030, volgens Amazon.

Rivian werd na een vorige investeringsronde gewaardeerd op 5 tot 7 miljard dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20