Amerikaans rentebesluit zorgt voor paniek: Bitcoin krijgt forse tik

De koers van Bitcoin is opnieuw gezakt. Dat gebeurde in afwachting van een derde opeenvolgende renteverhoging van de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten. Woensdag zal de financiële instelling bijeenkomen om de economische stand van zaken te bespreken.

Bitcoin, Ethereum en andere cryptomunten hebben vandaag opnieuw een forse tik gekregen op de digitale markt. Dat is het gevolg van de verwachting dat de Fed volgende week opnieuw een renteverhoging zal doorvoeren, wat de groei van de economie zou vertragen en daarmee de prijsstijgingen op termijn zouden afzwakken.

De koers van Bitcoin zakte op enkele uren tijd van 20.000 dollar naar – op het moment van schrijven – 18.500 dollar. Een daling van meer dan 6 procent. Ethereum, de op een na grootste cryptomunt, daalde maar liefst met meer dan 10 procent tot 1300 dollar, het laagste punt sinds juli.

Opnieuw FUD in de markt

Er is terug meer fear, uncertainty and doubt (FUD) op te merken binnen de cryptowereld. De afgelopen weken zette de Ether, de hoofdmunt van het Ethereumplatform, nog enkele positieve koersen neer naar aanloop van de langverwachte Merge, die intussen succesvol verlopen is.

Het exponentieel doorzetten van die koers wordt nu overschaduwd door hernieuwde vrees voor inflatie. Bovendien zou het de markten niet ten goede komen als de Fed voor een derde kwartaal op rij negatieve groei neerzet, wat het vooruitzicht van een recessie behoorlijk zou vergroten. Daarnaast onthulde het Witte Huis vorige week ook nog dat de administratie onder Biden de sector wil reguleren, wat de angst alleen maar verder aanzwengelt.

Renteverhoging woensdag bekend

Algemeen wordt ervan uitgegaan dat de Fed zal overgaan tot een fikse renteverhoging met 75 basispunten. Een op vier partijen binnen de geldmarkt houdt zelfs rekening met een mogelijke ‘jumborenteverhoging’ met 100 basispunten. Woensdagmiddag valt de uiteindelijke beslissing.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20