Ethereum finaliseert The Merge: een nieuw tijdperk voor crypto?

Cryptomunt Ether laat proof of work-minen finaal achter zich en elimineert zo de uitstoot van zijn blockchainsysteem. 

Na verschillende jaren aan ontwikkeling en vele vertragingen, werd de Merge-update van Ethereum donderdag finaal gelanceerd. Dat kondigde Vitalik Buterin, medeoprichter van de tweede meest waardevolle cryptomunt, aan op Twitter. “En we zijn klaar! Gelukkige Merge allemaal. Dit is een groot moment voor het Ethereum-ecosysteem”, luidt het.

Via de ‘Merge’ stapt het systeem van Ethereum over van het energie-intensieve proof of work-systeem, dat Bitcoin ook gebruikt, naar proof of stake. Via dit soort cryptomijnen worden Ether-munten ingezet om transacties te valideren en blocks te mijnen. Volledige silo’s met muren vol met computers zullen dus niet meer benodigd zijn om het systeem draaiende te houden. Hierdoor zou Ethereum 99,9 procent minder stroom verbruiken dan voor de Merge. “De Merge zal het wereldwijde elektriciteitsverbruik met 0,2 procent verminderen”, werpt Ethereum-analist Justin Drake op.

Verder zou de update het systeem met een marktwaarde van net geen 200 miljard dollar ook veiliger en schaalbaarder maken. Op het ecosysteem van Ethereum bestaan honderden cryptotoepassingen en NFT-platforms.

Hoe reageren beleggers?

De nieuwe versie van Ethereums systeem zal wellicht gesteund worden door de grootste cryptobedrijven. Cryptobeurs Binance, het grootste handelsplatform voor digitale activa ter wereld, liet donderdagochtend al weten dat het verhandelen van Ether-munten opnieuw geactiveerd werd op zijn platform. 

Voorlopig is er nog niet veel enthousiasme te zien op de cryptomarkt. Vlak na de finalisering van de Merge zakte de prijs van Ethereums cryptomunt even met bijna een volledig procentpunt. Ether noteert momenteel een 24-uurse koersstijging van zo’n 1 procent. Op het moment van schrijven is een Ether-munt zo’n 1.624 dollar waard. Op de grote koersexplosie die vele Ethereumfanaten voorspelden, blijft het dus voorlopig wachten.

Wat met de miners die proof of stake blijven aanhouden?

Verschillende miners die duizenden euro’s gepompt hebben in materiaal om Ethereum te minen via proof of work, lieten weten dat ze hun activiteiten zullen blijven doorzetten. Hierdoor zullen ze feitelijk een fork (opsplitsing) van het Ethereum-systeem aanmaken en hun eigen versie van Ether blijven uitbrengen. Het is onduidelijk hoeveel miners dit zullen proberen en hoe succesvol dit zal blijken.

Buterin liet alleszins weten dat de hashrate van Ethereum, ofwel de totale rekenkracht die in het systeem gepompt wordt, na de Merge maar een aantal procent lager ligt dan ervoor. Dit betekent dat er via het kersverse proof of work-systeem voldoende munten ingezet worden om Ethereum draaiende te houden.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20