Renault lanceert goedkope elektrische auto Dacia Spring

Vanaf 20 maart stelt de Renault-groep de voorbestellingen open voor de Dacia Spring, een model waarvan de leveringen in de herfst beginnen. De prijs van deze laagdrempelige elektrische wagen? 16.990 euro.

Renault onthulde de prijzen van zijn nieuw elektrisch model op donderdag. In Frankrijk zal de uiteindelijke kostprijs slechts 12.403 euro bedragen, aangezien er nog een bonus afgaat om de verkoop van EV’s te stimuleren.

De Dacia Spring is gebaseerd op de City K-ZE, die bedoeld is voor de Chinese markt. Dat model werd ontwikkeld in samenwerking met de Chinese fabrikant Dongfeng en het Japanse Nissan. De City-KZE moet zijn waarde in China echter nog bewijzen, aangezien in 2020 slechts… 242 eenheden werden verkocht.

Bovengenoemde prijzen van de Dacia Spring zijn voor het basismodel. Met opties (reservewiel, achteruitrijcamera, verschillende laksoorten,… ) wordt dat 18.490 euro (13.498 euro in Frankrijk).

Voor die prijs krijgt de koper een kleine stadsauto van 3,7 meter lang. Hij is iets groter dan een Twingo (3,6 meter). Qua prijs kan de Spring in Frankrijk zelfs concurreren met een vergelijkbaar thermisch model, dat 12.350 euro kost, met dat verschil dat de elektrische wagen goedkoper in gebruik is. De kosten voor energie en onderhoud zijn veel lager.

Kosten drukken

Drie factoren verklaren hoe Renault erin geslaagd is om een elektrische wagen aan die prijs te verkopen, volgens Les Echos.

  • In zijn twintigjarig bestaan ​​heeft het merk Dacia zijn principe van “design to cost” kunnen verfijnen. Vanaf de ontwerpfase wordt alles uit de kast gehaald om kosten te drukken. Voertuigen worden enkel uitgerust met essentiële zaken.
  • In het geval van de Spring heeft Dacia gekozen voor een actieradius van slechts 230 kilometer. Dat is in lijn met het gebruik in de stad, waarvoor het model bedoeld is.
  • Ten slotte zal het goedkope model van de Renault-groep worden vervaardigd in China, in de Dongfeng-fabriek in Shiyan. Daarmee profiteert het van de lage kosten van de lokale productie. (evb)
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20