Dacia brengt goedkope elektrische stadswagen op de markt

De Roemeense autobouwer Dacia brengt een elektrische budgetauto op de markt. Dat heeft het Franse autoconcern Renault, het moederbedrijf van Dacia, gemeld.

Dacia ziet de ontwikkeling vooral als een elektrische stadswagen. De auto zal begin maart op de Autoshow van Genève worden voorgesteld. De wagen zou in de loop van volgend jaar op de markt moeten komen. Verdere details over het project maakten Renault en Dacia niet bekend.

Emissies

Volgens een aantal bronnen zou de wagen echter een versie zijn van de City K-ZE die in China door Renault en zijn lokale partners wordt verkocht. De City K-ZE wordt in China verkocht tegen een prijs van ongeveer 8.000 euro.

‘Dacia heeft in zijn budget-portfolio momenteel nog geen elektrisch model,’ zeggen analisten van Autonews.com. ‘De ecologische prestaties van het dochtermerk tellen echter mee voor de totale emissie-waarde van de groep Renault.’

‘Het assortiment van Dacia, vooral gebaseerd op oudere technologieën van de groep Renault, moet daarbij wegens een gebrek aan hybride of elektrisch modellen relatief hoge uitstootniveaus melden. Een rapport vorig jaar toonde dat binnen de Europese automarkt geen enkel massamerk op het gebied van emissies meer inspanningen dan Dacia zou moeten doen om aan de normen van de Europese Unie te voldoen.’

Concurrentie

Verantwoordelijken van Dacia betogen echter dat ook de elektrische wagens van het merk voor het brede publiek betaalbaar moeten blijven. ‘De prijs zal beduidend onder het niveau van de elektrische Renault Zoe moeten blijven,’ zeggen ze. De elektrische Renault Zoe wordt in Frankrijk tegen 24.000 euro aangeboden.

Thierry Bolloré, voormalig topman van Renault, had vorig jaar al gezegd dat de Franse groep werkte aan een elektrisch model dat in Europa tegen een prijs van 10.000 euro zou kunnen worden verkocht. Andere analisten spreken over een prijs van ongeveer 15.000 euro. Daarmee moet Dacia de concurrentie met andere compacte elektrische wagens kunnen opnemen.

Analist Inovev wijst erop dat het minicar-segment in Europa bijzonder geschikt is voor elektrische wagens. ‘Minicars worden meestal gebruikt in stedelijke gebieden,’ zeggen ze. ‘Daar is een beperkt bereik geen nadeel.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20