Reken niet op reizen naar de VS, zegt Amerikaanse topviroloog Fauci

Een versoepeling van de reisrestricties in de Verenigde Staten is nog helemaal niet aan de orde. Het kan nog maanden duren, waarschuwt Amerikaans topviroloog en regeringsadviseur Anthony Fauci in de Britse krant The Telegraph.

In het interview toont Fauci zich niet bepaald optimistisch over het verdere verloop van de crisis in de Verenigde Staten. ‘Het wordt echt afwachten. ik denk dat er niet een onmiddellijke terugtrekking van de reisbeperkingen zit aan te komen. Als ik de besmettingsgraad bekijk, gaat het eerder over maanden dan weken’, zegt hij in de Britse zondagskrant.

Het Amerikaanse luchtruim zit al wekenlang op slot, om te vermijden dat buitenlandse reizigers een nieuwe uitbraak in het land veroorzaken. Sinds half maart zijn – behoudens enkele uitzonderingen – vluchten tussen de VS en China, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie verboden. Half mei volgde dan een verbod voor reizen vanuit Brazilië.

Tweede golf

Hoewel de eerste golf van de coronacrisis in de Verenigde Staten nog niet voorbij is, houdt Fauci z’n hart al vast voor een heropflakkering. ‘Een zogenaamde ’tweede golf’ is niet onvermijdelijk’, stelt hij. ‘Ik denk dat we binnen een jaar kunnen terugkeren naar een vorm van normaliteit. Maar ik denk niet dat het deze herfst of winter al zal zijn.’

Hij gaf ook aan dat hij de geplande ‘heropening’ in verschillende staten een slechte zaak is. ‘Wanneer ze proberen terug te keren naar het normale, dan zien we dat het aantal besmettingen hoger ligt dan voorheen.’ Door zijn voorzichtige aanpak twistte Fauci al enkele keren met de Amerikaanse president Donald Trump, die aandringt op een snelle relance.

Lees ook: Amerikaanse topviroloog: ‘We moeten definitief stoppen met elkaars handen te schudden’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20