Japan zei maandag dat het zijn grenzen zou sluiten voor buitenlanders. Daarmee volgt het land het voorbeeld van Israël. Het zijn de strengste genomen maatregelen sinds de uitbraak van de nieuwe coronavirusvariant Omicorn, een variant die nog besmettelijker blijkt dan Delta.
De nieuwste variant, die voor het eerst in Zuid-Afrika werd geïdentificeerd, werd ondertussen ook al aangetroffen in Australië. Dat was slecht nieuws, aangezien het land net op punt stond de lockdown op te heffen. De variant werd ook al gevonden in België, Botswana, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Israël, Italië en Nederland.
“Zorgwekkend”
“Het kan dagen tot enkele weken duren om de ernst van een variant in te schatten”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ondertussen werd de Omicron al als een “zorgwekkende variant” geclassificeerd.
In Japan nemen ze alvast voorzorgsmaatregelen om het ergste scenario te voorkomen. Premier Fumio Kishida kondigde aan dat Japan vanaf dinsdag om middernacht haar grenzen sluit voor alle buitenlanders. “Japan zal in de eerste plaats de toegang van buitenlanders verbieden”, zei hij tegen verslaggevers. Daar voegde hij nog aan toe dat Japanners die terugkeren uit bepaalde landen, in quarantaine zullen worden geplaatst in daartoe aangewezen faciliteiten.
Tot hiertoe werden er nog geen Omicron-besmettingen gevonden in Japan. Toch zullen er tests worden uitgevoerd om te bepalen of bepaalde reizigers uit Namibië de nieuwe variant toch niet hebben opgelopen. Dat laat de minister van Volksgezondheid Shigeyuki Goto weten. In Israël is het reisverbod zondagnacht al ingegaan. Het land wil ook telefoons gebruiken om besmettingen met de nieuwe variant te tracen.
Reisverbod als wereldwijde trend
De trend zet zich ook in andere landen voort. Vanaf 29 november verbiedt Marokko alle inkomende internationale passagiersvluchten. Dat laat de Marokkaanse regering zondag weten.
In Singapore zijn ze gestart met reisroutes voor gevaccineerde mensen. Voorlopig zijn er enkel verbindingen met landen uit het Midden-Oosten, zoals Qatar, Saoudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.
Het Verenigd Koninkrijk roept maandag op tot een spoedvergadering van de ministers van Volksgezondheid van de G7. En in de Verenigde Staten (VS) geeft Joe Biden maandag nieuwe details over de variant en wat de reactie van de VS zal inhouden. Dat liet het Witte Huis weten in een verklaring.
“Geen bewijs voor effectiviteit reisverbod”
Zuid-Afrika vindt de maatregelen oneerlijk en mogelijk schadelijk voor de economie. Het land zegt gestraft te worden voor zijn wetenschappelijk vermogen om varianten vroegtijdig te identificeren.
“Het is niet aangetoond door de wetenschap dat een reisverbod werkt of de verspreiding van een variant effectief voorkomt”, zei president Cyril Ramaphosa op zondag.
“Het enige wat het wel zal doen, is de economieën van de getroffen landen verder schade toebrengen.” (mah)