Positieve vooruitzichten voor Europese markten, ondanks bezorgdheid over nieuwe variant

De Europese markten gaan deze week bij de opening de hoogte in, ondanks de bezorgdheid over de Omikron-variant, die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde als een “variant die zorgen baart”.

Vrijdag waren de aandelenmarkten in Europa fors omlaag gegaan na de ontdekking van de nieuwe coronavariant genaamd Omikron.

Verwacht wordt dat de Europese aandelen in de nieuwe handelsweek opnieuw hoger zullen beginnen. De Britse FTSE-index zal 97 punten hoger openen op 7.137, de Duitse DAX 191 punten hoger op 15.437, de Franse CAC 40 stijgt 99 punten op 6.824 en de Italiaanse FTSE MIB stijgt 324 punten op 26.167, volgens gegevens van IG.

Olie

De olieprijzen gingen vrijdag ook naar beneden. De Noordzeesoort Brent verloor maar liefst 6 procent; de hoogste koersdaling sinds juli. De Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie koerste 5,20 dollar of 6,6 procent lager, op 73,19 dollar per vat.

Ook de Amerikaanse aandelenfutures bewogen zondag in de nachthandel hoger na een grote uitverkoop van vrijdag. Beleggers zouden vooruitkijken naar onder andere het banenrapport van november op vrijdag, dat naar verwachting een solide banengroei laat zien. Economen ondervraagd door Dow Jones verwachten dat er in november 581.000 banen zullen bijkomen.

In de Aziatische-Pacifische regio daalde maandag de aandelen, omdat de markten moeite hadden het vertrouwen te herwinnen. Vrijdag daalden de Nikkei 225 in Japan en de Hang Seng-index in Hongkong beiden met meer dan 2 procent daalden na het nieuws van de nieuwe variant.

Omikron

Hoewel wetenschappers de Omikron-variant verder onderzoeken, heeft het grote aantal mutaties van het virus tot bezorgdheid geleid. Voorlopig bewijs suggereert een verhoogd risico op herinfectie, aldus de WHO.

Omikron, of B.1.1.529, heeft een zeer ongebruikelijke constellatie van mutaties, die zorgwekkend zijn omdat ze kunnen helpen de immuunrespons van het lichaam te omzeilen en het meer overdraagbaar te maken, aldus wetenschappers.

De variant is aangetroffen in België, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Nederland, Duitsland, Italië, Australië en Hong Kong, maar nog niet in de VS.

Vaccinproducenten hebben maatregelen aangekondigd om Omikron te onderzoeken en testen zijn reeds aan de gang. Paul Burton, Chief Medical Officer van Moderna, zei zondag dat zijn bedrijf begin 2022 een nieuw geformuleerd vaccin zou kunnen uitbrengen.

Het is echter nog niet duidelijk of er nieuwe formuleringen nodig zullen zijn, en of de huidige Covid-vaccinaties bescherming zullen bieden tegen de nieuwe variant die zich over de hele wereld begint te verspreiden.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20